Pages

Taiko belog

My photo
I don't want to make one big change, but millions of small changes. A journey of a thousand miles begins with a single step.

Monday, 29 December 2014

See You di IPT?

Bismillah..

Lagu nasyid yang selalu didendangkan.
Aku juga hampir terpengaruh sama.

Bila masuk asasi,
Aku tekad nak move on.
Mengosongkan hati tanpa menaruh harapan pada sesiapa.
Dan aku mampu buktikannya.
Tiada rasa hati.
Aku tenang.
Aku bebas tanpa ikatan hati.

Suatu masa..
Tanpa disedari, seseorang telah mencuri hatiku.
Hari demi hari, rasa itu semakin kuat walaupun terpendam seketika lama dalam sepi.
Walaupun begitu, ku cuba teguhkan prinsip diri.
Aku tewas. Aku masih menaruh perasaan pada dia.

Walaupun kadangkala kata-katanya seperti memberi sinar harapan kepadaku.
Apakah yang perlu aku lakukan?

Kerana dia manusia. manusia yang sering membuat kesilapan.
Manusia yang sering khilaf.
Manusia yang sering menabur kata-kata manis.
Jadi, patutkah aku menaruh harapan pada kata-kata manisnya?
Entah-entah dia sendiri tidak sedar ucapannya sendiri.

Haraplah pada Allah, harapan yang tidak sia-sia.

Ya, inilah perkara yang aku temui di IPT.
Lewat tahun dua ku, ku melangkah ke sinar yang baru.
Harapan pada Allah yang tak pernah berkepenghujungan.
Ku yakini akan harapan baru ini.
Ikatan baru terbina.
Ikatan hati yang lebih menyegarkan dan lebih menyemarakkan semangat.

I was found You di IPT.

Sincerely,
Me

Sunday, 28 December 2014

Pendam

Hatiku sepi.
Hatiku sakit.
Aku tak mampu berkongsi.
Kerna ku sudah terbiasa memendam rasa.

Kononnya nak let it go silently.
Tapi rasa makin parah.
Aku rasa aku tak berguna.
Aku rasa aku dah menyusahkan banyak orang.
Apakah aku mampu menyumbang sesuatu?

Ya Allah. ampuni aku.
Aku perlukam semangat dariMu.

Segala-galanya datang daripadaMu.

#BicaraHatiSepi

Wednesday, 19 November 2014

Wordless Wednesday #1


credit to langit illahi
"Inilah barisan kita yang ikhlas berjuang.
Siap sedia berkorban untuk sebar DnT"

Wednesday, 12 November 2014

Changes

Tired of changes?

hmm..in my first step, it was a mistake. so, i need to change everything back to the first step.. i'm not worry for doing mistake.. but my time too limit to redo and repeat the same mistake.. so, i need to reduce the mistake for my every single step..

#fyp

i need some strength to stand.
And every each strength come from Him.

Friday, 7 November 2014

Monolog #7

Bismillah..

Di pagi barakah ini, rasa mengantuk masih mengganggu. Ku kuatkan jiwa membaca kalam Allah walau dalam keadaan mengantuk. Ku sedar mujahadah memang payah. Adakah kita bersenang lenang membiarkan syaitonirrajim menang?

Tidak sama sekali!

Disebabkan kengantukan melampau, nak buka journal tak lepas, kita scroll fb dan berjalan di blog (baca: blogwalking). Ahh~ hebat sungguh blog-blog kalian. Aku punya cuma setakat 2, 3 sen je.

Ataupun aku yang terlampau merendah diri?

Hmm.. Memang betul. Aku penyegan dan kurang yakin diri. Tapi sekarang aku cuba memberanikan diri. Cuba expose diri sendiri melalui cara tersendiri. Kalau dok sibuk nak ikut cara orang lain, belum tentu kesesuaian itu sama kan?

Hari Jumaat ni, sama2 kita muhasabah diri. banyakkan mengingati Allah dan jangan lupa Al-Kahfi ye.

Entry ni cuma lintasan minda. Eheh. Kbai.

Friday, 24 October 2014

Cerita Musafir #1 (Planning awal)

Bismillah..

Alhamdulillah ala kullii hal..

Tanpa disedari, planning backpacker berjaya juga dilaksanakan. Sebenarnya tak ingat macam mana boleh start timbul idea ni.
Lagipun, aktiviti backpacker ni memang one of my wishlist. Wishlist nak berjalan jauh sebab nak tengok budaya dan kebesaran Allah di tempat lain. Sebab lain adalah, belajar dari pengalaman. Sebelum ni, dengar cerita orang je. So, tak rasa pengalaman itu. So, feel dia lain bila dah rasa pengalaman sendiri.

Cadangan ini wujud pada seminggu sebelum hari kejadian rasanya. Mula-mula tak ambil serius. Sebab mungkin hanya bualan dan anganan kosong. Tapi, disebabkan masing-masing mempunyai keinginan yang tinggi, jadi planning itu terus berjaya terlaksana. Alhamdulillah.

Asalnya, planning berdua je. Namun, kami cuba mencari orang lain lagi untuk memeriahkan lagi pengembaraan kami. Jadi, kami tiga pengembara berjaya mencipta memori di Penang pada 22 Oktober yang lalu. Kami bercadang untuk berjalan sehari sahaja walaupun terdapat rakan-rakan yang lain mencadangkan buat 3hari 2malam. Sebenarnya pengembaraan backpackers kali ini adalah salah satu misi bajet. Jadi, kami rasa sehari pun cukup untuk mencipta precious moment kat sana.

Syukur kehadrat Illahi, Allah juga mempermudahkan urusan kami serta menyelitkan sedikit cabaran bagi mewarnai perjalanan kami.

Sebelum bermulanya kisah pengembaraan kami, kami buat sedikit survey tempat mana yang ingin dilawati. Kami juga survey harga, tempat makan, pengangkutan dan masa perjalanan agar kami dapat memanfaatkan keberadaan kami sepenuhnya sewaktu di sana.

Alhamdulillah. persediaan awal dan sedikit survey ini sedikit sebanyak membantu melancarkan aktiviti perjalanan kami.

Ibrah: Persediaan awal, survey awal.

Gambar hiasan





Intro Musafir

Bismillahirrahmanirrahim..

Ada benda yang nak dicerita.
Cerita sebuah perjalanan.
Cerita sebuah pengalaman.
Cerita tentang pengajaran dan hikmah.

Satu hari ditempat orang,
Cukup untuk mengumpul 1001 cerita, kenangan, pengalaman dan pengajaran tentang kehidupan.
Hanya orang yang berfikir yang akan menemui hikmah.

InsyaAllah kalau ada kesempatan, mahu juga aku kongsikannya.


Monday, 13 October 2014

Hikmah

Bismillah.

Allahurabb..
Terlampau banyak hikmah dugaanMu.

Sungguh. Sesuatu yang aku tak suka, itulah yang memberi hikmah dalam kehidupanku. Dan nikmat itu telah datang berbondong-bondong kepadaku..

'Maka, nikmat mana yang engkau dustakan?'

Alternatif

Bismillah..

Mungkin sahaja aku pernah ambil jalan yang ini..
Tapi, aku masih tak menuju ke arah matlamatku. Seperti musafir yang rabun malam. Tak jelas di jalanan.

Lalu, aku memilih jalan alternatif yang lain..

Alhamdulillah.. ia memenuhi keperluan jiwaku.. Seperti seorang yang rabun mendapat kacamata. Dan sepanjang perjalanan itu telah didorong oleh persekitaran, aura-aura tertentu dan semangat yang menyokong dari belakang. Dan yang pasti, aura yang paling kuat menyokong dari belakang adalah disebabkan mardhatillah..

Menuju ke arah matlamat itu. Tujuan yang sama, namun wasilah berbeza..

Mungkin cara itu dan cara ini berbeza, kerana manusia itu tak sama. Ragamnya, keperluan jiwanya. Bahkan kegemaran juga berbeza.
Kerana memang manusia memang diciptakan pelbagai. Oleh sebab itu, wujudnya pelbagai wasilah demi matlamat yang sama.
Iaitu, memakmurkan bumi.

Alhamdulillah.. jalan yang sekarang ku lalui telah membawaku sehingga ke hari ini.

Perjalanan yang masih panjang.. Moga kita tetap dijalanan ini.

Friday, 10 October 2014

Monolog #6

Alhamdulillah ala kulli hal.
Harini hari Jumaat.
InsyaAllah nanti ada reuniondate dan bulatangembiradate.
Wah. Osem.
Tak sabar nak jumpa semua.
Ukhwah kerana Allah.
Eheh! gambar hiasan. sebab pagi jumaat sarapan dengan nota, susu dan biskut.

Tuesday, 30 September 2014

Tiada alasan

Terasa suka untuk menulis di blog berbanding di medium sosial yg lain.
Tu yang banyak update je kat blog dua tiga menjak ni. hihi. *peace yow.*
******iklan sampingan******
Bismillah.
Aku terfikir.
Syukur nikmat.
Alhamdulillah. nikmat yang tak diduga. Dapat motosikal sendiri. Tapi abah yang bayarkan. Walaupun 2nd hand. eheks.
Tak kisah semua tu.
Cuma aku selalu terfikir.
Motif sangat parents aku nak belikan motosikal ni.
Aku macam biasa. Masih dengan sangka-sangkaan ku.
Supaya aku tiada alasan untuk tidak balik ke rumah sekiranya mak atau abah suruh balik.
Maklumlah rumah dekat lah juga.
Dan aku, mestilah suka dapat balik rumah. Cuma biasalah. Kadang2 kita ada join program. Tu yang kadang2 macam tak dapat melunaskan hasrat depa.
Dan dari pihak aku, mestilah tiada alasan untuk tidak berjimba. eh?
Ahhh. daripada mencipta alasan, lebih baik mencipta solusi. :)

Sweet escape

Pertemuan tadi seumpama 'magis'. Terasa lesu sebelum pertemuan. Terasa segar setelah bertemu. Pertemuan dua jam kurasa begitu singkat. Ingin ku lanjutkan, tapi apakan daya. Masa ini, bukan milikku sepenuhnya. Ia juga adalah milik untuk perkara2 bermanfaat yg lain.

Dapatkah aku memperolehi momentum seperti itu lagi?

Hai semangat, kalau kau tetap bersemangat seperti tadi setiap masa, alangkah bagusnya.
Err. tapi macam tak terbayang je. :3

Isytihar perang

Bismillah
Mujahadah paling besar bagi saya adalah mujahadah pada diri sendiri.
Mujahadah dari karat2 jahiliyah..
Mujahadah untuk development diri..
Mujahadah dari dugaan dan segala rintangan hidup.
Sakit, jatuh, getir perih kita, kita sendiri yang rasa.
Demam, batuk selsema, muntah, masalah fyp, itu bahagian kita sendiri.
Bahagian orang lain mungkin cerai, kemalangan atau sebagainya. nauzubillah min zalik.
Tak guna dibiarkan kemalasan berpanjangan. Tak guna dibiarkan kesakitan berpanjangan. Survive. Lawan seboleh mungkin.
Dan kalau bukan mungkin kurnia Allah serta rahmatNya, mana mungkin kita memiliki nikmat2 Nya.
Jadi, sila perangi diri anda

Thursday, 25 September 2014

Musafir Dunia

Bismillahirrahmanirrahim..

 

"Allah Menciptakan mati dan hidup, untuk Menguji kamu, siapa di antara kamu yg lebih baik amalnya. Dia Maha Perkasa, Maha Pengampun." [67:2]

Kita ibarat musafir yang berjalan dibumi ini. Amalan-amalan kita akan dihitung sepanjang pemusafiran kita di dunia. Segala amalan inilah yang akan dibawa sebagai bekalan ke destinasi terakhir kita.

Ya, kita hidup ini untuk mati. Sebab memang syarat untuk mati adalah bernyawa. Tapi, apakah amalan atau perlakuan kita sepanjang kehidupan kita?




Tuesday, 23 September 2014

Monolog #5

Benda yang selalu aku cuba untuk bermujahadah:
Menyembunyikan kesedihan atau kekecewaan sendiri daripada khalayak umum. Tapi aku tak berjaya. Aku tak pandai menyembunyikan ekspresi muka kesedihan aku.
Aku cuba gelak. Kawan aku menyangkal gelak tawaku. Dia kata aku punya gelak lain macam. Nampaklah macam stress.
Aku ajar diri untuk positif.
Cuba mengeluarkan kata2 yang positif.
Semua dengan izin Allah. Belas ihsan dariNya sangat ku harap untuk menjaga aib dan peribadi diri.

Monolog #4

Hari yang kurang menggembirakan..
Pagi2 perut meragam gara-gara makanan yang aifaa bawa. Eh, bukan salah makanan. Tapi salah si pemakan. Dah tahu perut bukan jenis tahan 'lasak' main bedal semua pasaipa.
pasal fyp juga.
Sesungguhnya saya sedang diuji untuk ditingkatkan tahap kesabaran dan kekuatan diri. Kata nak jadi kental. Kena lah tahan maki, tahan segala bagai lah. Kita harung je semua.
Harap dipermudahkan. Mohon doa dari kalian juga

Monday, 22 September 2014

Monolog #3

Because i dream to have that:



Before this, i heard a story from my roommate about her parent like a girl that they met during umrah and 'berkenan' with that girl. They 'berkenan' if that girl can be their daughter-in-law. So,  I hope the same thing. Actually I dont really want any uncles or aunties berkenan with me to become their daughter-in-law. But, I hope my appearance will comfort them. So, I need to tackle their heart first right?

Orang kata Qudwah hasanah. Let fighting for that!

Sunday, 21 September 2014

Monolog #2

Because I love this:




Alhamduillah. I'm happy girl. Cause Allah gives me everything.  I can explore His world. I can walk, climb and run. Thanks Allah. I'm nothing without You. Because You are my everything.

Tujuan

Bismillahirrahmanirrahim.

 

Adakah kita pinta untuk hidup didunia?
Adakah kita buat permohonan dan isi borang untuk hidup didunia?

Jika tidak jawapannya, maka kehidupan ini sebenarnya bukan milik anda. Hak hakiki milik Sang Pencipta manusia. Jadi, tunaikanlah hak-hak sebagai hamba Sang Pencipta.

Apakah ia?

  • "Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi. Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?. Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya."
(2:30)

  • “Aku tidak menjadikan Jin dan Manusia melainkan untuk beribadah kepadaKu”
(51:56)

Monolog #1

Bismillahirrahmanirrahim

 

Orang kata..
Tarbiyah itu menggemukkan.

Tapi, aku kata..
Gemuk tu tak elok.

Jadi, macam mana nak elakkan daripada gemuk tu?

Makanya, sharing is caring.
Kalau kita simpan sorang, tamak, taknak kongsi, memang lah gemuk.

Banyakkan berkongsi. Itulah kitaran tarbiyah yang sebaiknya.

#NoteToSelf

Moga Allah redha.

Monday, 8 September 2014

Kenapa menulis blog?

Bismillah..

Alhamdulillah. Harini officially final year student di UPM. Saya tahu, banyak dugaannya berada di tahun akhir. Jadi saya cuma berharap pada belas ihsan Allah agar dipermudahkan. Doakan saya juga untuk kejayaan di dunia dan akhirat.

Terasa lelah juga sebab projek tahun akhir. Rasa tak bersemangat sebab eksperimen tak membuahkan hasil. Tapi saya perlu akur itu dugaan dan cubaan untuk meningkatkan ilmu dan akhlak kita insyaAllah.

Berbalik kepada tajuk utama, saya menulis blog bukannya sebab suka sangat pun. I am not a writer .
Tapi, saya menulis untuk :

  •  Bahasa

memantapkan Bahasa Malaysia. Almaklumlah.. belajar BM setakat SPM je. Itupun dapat A neutral. Malu dengan orang Cina yang dapat A+. Kat UPM pun belajar dalam Bahasa Inggeris. Tapi takdelah nak kata I ni pandai speaking. speaking pun kelaut.

Orang kata bahasa melambangkan jati diri kita. Makanya untuk memantapkan skill bahasa anda, hendaklah banyakkan membaca. Hmmm.. Membaca adalah salah satu kelemahan saya. Tapi takpe, boleh diusahakan ke arah pembacaan yang lebih baik. Jadi, saya ambil inisiatif menulis sebagai 'cover' membaca. Hohoho. Boleh ke macam tu? Ada usaha kan. Berharap agar dipermudahkan. Lagipun dengan bahasa lah kita dapat menyentuh hati manusia. Errr. ekceli, Allah yang menyentuh hati manusia. Tapi kita sebagai perantaraan.

Ada pernah terbacar 'header' artikel yang menyatakan yang orang Melayu Malaysia tidak pandai berbahasa. Ada rasionalnya tajuk tu. Sebab kita nak kata sepenuhnya cakap BM pun tidak juga. kebanyakannya bahasa rojak, bahasa urban, manglish dan sebagainya. Bukan nak kata salah. Tapi ia melunturkan bahasa itu sendiri. Haih, nak kata kita bagus dalam bahasa lain pun tak juga. :(

Takpe, kita belajar sikit2 ye. Mari perbanyakkan tabung perkataan/vocab.

  • Inspirasi
Sebenarnya, saya tak tahu sebanyak mana saya telah memberi inspirasi kepada manusia lain. Dan saya juga tak tahu sejauh mana orang yang membaca terasa terinspirasi. Eh? entah2 takde pun orang yang membaca pun.
Terasa nak menginspirasi orang. Jadi kenalah be strong dan positif kan?


Moga dipermudahkan dan diredhai Allah atas segala usaha2 kecil kita.


Step by step. Biarpun langkah kita kecil, tapi consistant, ia boleh membuahkan impak yang besar. iA.

Jom layan video ini. Small action, big different. :)


Tuesday, 26 August 2014

22

Alhamdulillah..

22 tahun.
Apa makna 22 tahun bagi saya?

Apalah maknanya 22tahun kalau tak tahu bersyukur dan menghargai anugerah illahi.
22 tahun tiada makna bagi saya jikalau saya tak mampu buat apa2 untuk kebaikan sejagat.


Mudahnya lah melafaz kata, melantun bicara. Namun tak semudah itu jika tiada hati dan jiwa yang besar. Bermujahadahlah wahai jiwa muda!

Semangat muda mu masih diperlukan di medan perjuangan. Tampuk generasi yang akan datang.

Namun, saya tidak pasti, selama 22 tahun ini, apakah yang telah dilaburkan pada medan perjuangan dunia.:'(


Credit to page fb










 
Semakin meningkat umur, semakin dekat pada kematian. Tengok kek ni rasa serba salah nak sambut birthday.

Sesungguhnya sepanjang 22tahun ini, ku benar-benar mengharap belas ihsan daripadaNya untuk terus hidup dalam Islam.


Tuesday, 8 July 2014

Ilham Satu Nikmat

Bismillah..

Disaat terilham pelbagai perkara di dalam ruang legar fikiran ini, rasa tidak mahu berhenti menulis.

Alhamdulillah Allah masih mengilhamkan dan masih memberi peluang untuk kita berfikir.

Maka, nikmat mana yang engkau dustakan?

Ok, simpan cerita untuk masa akan datang.

Monday, 7 July 2014

Cabaran Ramadan Osem!

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan Kareem.



Bagaimanakah segala amal dan iman kita? Adakah masih dalam keadaan yang mantap? Tepuk dada, fikir sendiri.

Alhamdulillah ala kulli hal. Sepanjang Ramadhan ini, Ramadhan saya telah dipenuhi dengan aktiviti-aktiviti bermanfaat harapya.

Di bulan Ramadhan ini, pada asalnya saya berhajat untuk memakmurkan rumah sahaja, tapi dalam masa yang sama, saya juga mahu memenuhi salah satu tuntutan muwasafat tarbiyah iaitu mampu berdikari.
Makanya saya mengambil keputusan untuk mencari kerja sambilan untuk menampung keperluan nafsu sendiri dan ditambah dengan wang untuk simpanan serta kehendak2 lain seperti reunion dan sebagainya. Jadi, untuk tidak membabi buta menghabiskan wang ibu bapa, saya perlu ada simpanan sendiri walaupun sebenarnya sedikit kecewa kerana tidak dapat melaksanakan 'projek-projek' di rumah. Takpelah, Alhamdulillah. Sekurang-kurangnya masih berjaya dilakukan walaupun mungkin tidak mencapai 50%.

Salah satu kebaikan berkerja ini adalah dapat bergaul dengan masyarakat. Walaupun sebenarnya saya bekerja dengan kebanyakannya makcik-makcik sahaja. Oh, tidak mengapa, kita santuni mereka dengan sebaiknya, cuba tunjukkan qudwah hasanah yang sebaiknya. Kot-kot boleh jadi calon menantu depa. eheh.

Kalau ikutkan hati ni, nak juga buat kerja-kerja rumah macam domestic engineer tu. Namun, sungguh, kesempatan itu belum memihak kepada diriku. Antara halangan lain adalah kena re-write new proposal meh.

So, memang kena memanfaatkan waktu dengan sebaiknya. Teruskan mujahadah agar halangan-halangan kekangan masa dapat diatasi. Moga mutabaah amal masih dapat dilakukan dengan baik.  Terasa tuntutan tanggungjawab melebihi masa yang ada. Jadi perlu sentiasa ada yang mengingati dan mengasahjuga menyental hati dan pemikiran agar tak lari dari track yang sebenar. Moga Allah permudahkan usaha kita.

Thursday, 5 June 2014

Persoalan

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah ala kulli hal..
Alhamdulillah, hari ini dirasakan seperti hari yang baru. semangat baru. Tak tahu sebab apa. Mungkin esok nak balik rumah? Atau sebab malam tadi dah jumpa akhawatifillah? Atau memang Allah kurniakan semangat ini untuk menjadi bekal kekuatan hari ni dan insyaAllah pada masa akan datang.

Malam tadi, kira short meeting dengan akhawat sekolah lama. Walaupun wasilah kami berbeza, tapi saya tahu, kami sama-sama berusaha dalam proses untuk mencari kebenaran hakiki. insyaAllah.

Apa yang menjadi persoalan?

Macam-macam.

Terlalu banyak persoalan.

Kadang tak pernah nak meniliti dan memikirkan hujah untuk persoalan tersebut. Tapi apa yang saya tertarik adalah, soalan dari seorang akhawat ni, beliau tanya, macam mana nak relate Islam dengan akademik?

This is very GOOD question.
This is critical question untuk aku dan mereka.

Bila aku nak explain kat dia, baru aku sedar, aku tak ada hujah yang kukuh untuk jawapan itu. Malam ku berlalu pergi. Pagi ini bangun, terfikir dan terilham, macam mana nak relate akademik dengan Islam. Yeah, I know, I'm not a bright student. I'm also quite slow learner. So I need work hard for it. Need a great effort. Moga Allah permudahkan usaha.

Haaa.. Macam mana jang nak relate akademik dengan Islam?

Orang cakap, ilmu ni, ilmu duniawi. Duniawi, duniawi jugak. Tapi, bak kata pepatah arab:

طَلَبُ الْعِلْمَ مِنَ الْمَهْدِ إِلَى اللَّحْدَ
(Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad)

اطْلُبُو الْعِلْمَ وَلَوْ بِالصَّينِ
(Tuntulah ilmu walau ke negara China)
Makanya, life is learning process tak kiralah sejauh mana pun kita berusaha untuk dapatkan ilmu tersebut, insyaAllah Allah akan lihat usaha kita.

Berbalik kepada persoalan tadi, 
From my personal opinion, tak kira anda bidang apa sekali pun, ilmu itu, datang dari Allah. Kadang-kadang kita tak nampak macam mana ilmu tu boleh berhubung kait dengan Islam. Tapi, tak kira apa pun bidang, asal kita buat baik, semua akan jadi ok. Biizdnillah.
Kita sebagai Muslim, kita berhak mengetahui ilmu duniawi, agar ilmu itu tidak disalah guna oleh tangan-tangan 'orang yang zalim dan suka membuat kerosakan' di bumi. Sebab itulah pentingnya fikrah/fahaman Islam dalam jiwa-jiwa setiap individu Muslim.

Cuba bayangkan ilmu-ilmu tersebut diseleweng oleh tangan-tangan 'orang durjana' atau orang yang tak sepatutnya?

So, as a true Muslim, apa yang membezakan kita dengan orang lain? Niat.

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin ‘Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:
“Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.”

Untuk memahami lanjut tentang hadith 1 (Hadith 40~imam nawawi) boleh rujuk sini

Lagipun bukankah tugas manusia sebagai khalifah yang memakmurkan bumi? 

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya"
(Surah Al-Baqarah;2:30) 

Sesungguhnya Allah lebih Maha Mengetahui.

By the way, Ilmu hanya sebagai Alat untuk mencapai matlamat. Apa matlamat kita? Islam-Rahmatan lil alamin. Jadi, tiada alasan untuk bermalasan dalam menuntut ilmu. Fighting for final exam! 
#Reminder #Selfie

"Do the best, Allah will do the rest!"

Tuesday, 3 June 2014

Persediaan

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum dan salam cium peluk tangan mak ayah..

 
 Say What? Ramadhan is Coming! Owyeah!

Ohhoohoi.. Ramadhan adalah satu bulan mulia yang sangat dinanti-nanti bagi pemburu-pemburu redha Allah.. bulan Ramadhan adalah bulan festival ibadah! take and grab the opportunity. Ia tidak hadir setiap masa, malah sebulan dalam setahun sahaja! Dalam masa berbaki lebih kurang 24 hari ini, jom le kita siap-siap diri untuk menghadapi Ramadhan yang akan tiba nanti..

Antara tips yang diketahui umum:
  1. Puasa sunat: Amalkan setiap isnin dan khamis serta hari-hari putih. Ia melatih diri sebelum menghadapi puasa bulan Ramadhan sebulan.
  2. Qiamullail: Melatih diri bangun awal disamping dapat melaksanakan solat sunat.
  3. Solat sunat: Pre-warming up untuk solat sunat tarawikh.
  4. Tilawah Al-Quran: Memperbanyakkan membaca Al-Quran disamping dapat melancarkan pembacaan sekaligus mempercepatkan khatam Al-Quran semasa Ramadhan? Eh?
Ahha.. itu antara tips yang common yang saya tahu dan saya hanya mengingatkan diri sendiri.. Eh? xp

Dan ini adalah tambahan untuk persediaan Ramadhan, baru terjumpa ni haa.

Ihsan page fb. blog ni di edit semula pada 5 Jun 2014

I hope this Ramadhan will be The Best Ramadhan ever..

Sebagaimana anda membuat persediaan untuk menghadapi final exam, kenapa tidak untuk menghadapi Ramadhan? tepuk dada tanya iman.

Sunday, 1 June 2014

Tudung

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah.. hari ini masih diberi kesempatan untuk terus berada di bumi Allah..

Sebenarnya saya sangat tertarik dengan isu Kak Mi ataupun Raja Azmi mengenai tudung.
Pernah juga lah tidak berpuas hati dengan kenyataan beliau mengenai tudung sebelum ini.
Ok. Sekarang bukan itu permasalahannya. Saya tak mahu mengutuk atau mengkritik beliau. Bahkan saya ingin memuji beliau!

Mengapa?

Setelah melihat beliau muncul dikaca tv sebentar tadi, saya rasa sangat respect kepada dia. Hal ini kerana kenyataan yang telah dibuat oleh beliau tentang perubahan pemakaian tudungnya, walaupun saya memang sedia ada yang pakai tudung ni sangat tersentuh dengan kata-katanya.

Sekurang-kurangnya, kenyataan buruk beliau mengenai tudung sebelum ini adalah salah satu critical question untuk dirinya sendiri untuk mencari yang haq. At last, beliau membuka 'buku manual umat Islam' (Al-Quran) dan menemui kebenaran.

Yang best nya lagi, beliau kata, beliau langsung tak terhiris dengan kritikan-kritikan oleh orang ramai mengenai kenyataannya sebelum ini. Malah, beliau lebih risau dengan kritikan daripada Allah.. Allahurabbi.. Sungguh, hidayah ini milik Allah.

Sebenarnya, tiada alasan untuk manusia-manusia sekarang tidak berubah atau tidak mahu memakai hijab kerana belum sampai seru. Allah dah menyeru dan menyatakan dalam Al-Quran tentang perkara ini. Cuma manusia sahaja malas membaca dan memahaminya!

 “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (An Nur:31)

Saya percaya ini adalah suasana yang Allah cipta untuk kita mengambil ibrah daripada perkara ini. Moga Allah memberi rahmat kepada mereka yang berusaha untuk mencari haq.

Barangsiapa yang mengetahui kebenaran, tetapi menafikan atau ingkar, sungguh mereka termasuk dalam golongan yang rugi.

Friday, 30 May 2014

Menabung

Bismillahirrahmanirrahim..

Aku perasan sikap aku yang suka boros. Aku pantang ada duit banyak walaupun itu duit pinjaman untuk biaya kos pengajian aku.

Lepas aku lama berada di bawah naungan tarbiyah, murabbiah aku berjaya sental kotoran(jahiliyyah) yang ada dalam diri aku. Memang susah nak hilang kesan kotoran degil tu memang belum fully kotoran tu pergi. Tapi sedikit sebanyak aku merasai kemanisan dalam gerabak ini. Semakin terasa aku disental. Salah satu yang murabbiah aku pernah sentuh adalah simpanan.

Aku tahu, aku belum berkerjaya dan tiada gaji. Jadi aku mula dengan sedikit usaha yakni menyediakan dua tabung. Satu untuk masa hadapan, satu untuk Haji.

Displaying 20140530_133128.jpg

Apa rasionalnya?

Untuk yang haji tu, Umat Islam wajib untuk menunaikan haji bagi yang berkemampuan. Murabbiah pernah kata, cuba berusaha untuk itu, biarpun sekecil-kecil usaha yang kita lakukan. Dia kongsikan lagi, ustaz dia kata, biarpun sehari kita simpan 10sen, Allah tengok usaha kita. Yang penting kita ada niat dan usaha untuk mencapai jemputan Allah ke Baitullah Al-haram.

Kedua, bagi simpanan untuk masa hadapan. Tak dinafikan kalau kita tak simpan part yang ni pun takpe asalkan pandai-pandai guna duit. Contohnya, bila dah emergency takde duit hujung-hujung sem, mesti kita guna juga. Mungkin yaa. Tapi saya cukup yakin kalau saya tak buat macam ni, lagi lah entah ke mana duit-duit tu akan diguna. At least dengan cara ni kita nampak yang kita ada simpanan. Tapi make sure berdisiplin! Jangan guna selagi tiada keperluan yang penting.

Alhamdulillah. walaupun permulaan yang agak lambat, kita cuba juga lah ye?

Terfikir nak buat satu lagi tabung, iaitu tabung untuk duit-duit amal. Contoh macam untuk Palestin ke, Syria ke, untuk para mangsa-mangsa bencana alam atau pesakit-pesakit kronik. Tapi tabung ni, tak tahu nak start bila sebab takde bekas lagi. cuma ada dua je.

Kadang-kadang pernah terfikir, kalau simpan duit macam ni, tak dapat enjoy lah dengan duit tu. Banyak sangat nak diagihkan. Tapi I believe in Allah. Semua ni Allah bagi pinjam walaupun saya dapat duit pinjam dari SUK Selangor je. Maklum lah student lagi. Lagipun kenapa kita nak kedekut sedangkan Allah dah bagi sumber.

Kan.. kan..


Sekadar perkongsian.. Maassalamah..

Thursday, 29 May 2014

Impian

Bismillahirrahmanirrahim..

Aku punyai impian.
Aku punyai impian yang dimana aku ingin kembara di bumi para anbiya'

Mengamati segala sejarah-sejarah perjuangan mereka.
Mengambil pengajaran disetiap pelusuk cerita.
Untuk kebangkitan darah muda yang akan datang.

Kemana aku mahu pergi?

Aku mahu ke Makkah.
Aku mahu ke Turki.
Aku mahu ke Cordova, Andalusia, Spain.
Aku mahu ke Tanah arab.

Aku juga mahu kembara keseluruh dunia untuk melihat budaya dan peradaban manusia.
Aku mahu menambah pengalaman dan hujah betapa hebat kuasaNya.

Aku tahu, kembara itu tidak semudah menekan papan kekunci ini.
Tiada apa-apa yang berlaku jika hanya sekadar terluah di ruang maya ini.
Lakukan dengan usaha.

Mohon doa kalian.
Agar Allah memberi belas ihsan untuk ku menggapai impian ini.

Saturday, 10 May 2014

Hudud

Bismillahirrahmanirrahim..

I dont know whether this statement was right or wrong. but it makes sense. I'm copy it from someone status. Happy Reading.. :)





"CNN dan media barat sekarang ni sibok mengancam Brunei sbb Undang Sharia. Mereka memboikot semua hotel2 dan kepentingan Brunei. Berikut salah satu jawapan Kerajaan Brunei kpd mereka....

In your countries you practice freedom of speech, freedom of press, freedom of religion, etc. It's in your constitution It's your political system, your national identity, your rights, your way of life.
In my country, we practice a Malay, Islamic, Monarchical system and we're going to start practicing the laws of Islam, Sharia Law . Islam is in our constitution, our national identity, our rights, our way of life.
We may find loopholes in your laws and justice system and you may have found ours, but this is our country. Just like you practice your right to be gay, etc. for this world you live in now, we practice our rights to be Muslims for this world and the Hereafter. This is an Islamic country practising Islamic law. Why don't you worry about your kids being gunned down in schools, worry about your prisons being unable to accommodate convicts, worry about your high rate of crimes and DUIs, worry about your high suicide and abortion rate, worry about whatever it is that you should be worried about THERE. Many religions are against homosexuality, it's nothing new. The moment you hear that Islam and Muslims making a stand and trying to reaffirm their faith, you judge, you boycott, you say that it's wrong, it's stupid, it's barbaric. Again, go back to those worries that you should focus on I've mentioned earlier. Is it not wrong to legalize deadly weapons, is it not wrong to allow unborn babies to be killed, is it not wrong to allow a lifestyle that results in AIDS and discontinuation of the next generation?
Why do you care so much what's happening here in an Islamic nation when you didn't even bat an eyelid about the Syrians, Bosnians, Rohingyas, Palestinians,etc. Thousands are being killed there and you don't care, not one is killed here under this Sharia Law, and you make a big fuss, even when the citizens here who are directly affected by it, accepts it with peace. Punishments may be harsher but it does not mean it's easier to be carried out. There are processes to go through before an actual conviction. We are fine with it, we are happy. BruneiUnited"







I hope you all understand about it. then, when the Hudud implemented, the criminal will be reduce right? People will be more aware about the executed and try not to do it. I hope so and it is just my opinion. May Allah bless Sultan Brunei effort. I am impress with him because he try to create and build a Muslim's country environment. Glad to hear about that.


 


And.. This was going on in Malaysia:


 

It makes sense. 
GST was another issue and I dont want to talk about it.


From your side, What your opinion about Hudud? You can share to me. I'm glad to know. Never mind if you disagree with me. :)

Friday, 9 May 2014

Kecewa

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum dan Salam Satu, Dua, Tiga dan Empat..

Alhamdulillah ala kulli hal..

Kecewa adalah satu perasaan yang menggambarkan ketidakpuasan hati terhadap sesuatu. Mungkin kerana ketidaksampaian kepada jangkaan-jangkaan yang kita bina sendiri. Akhirnya, tidak terjangkau pun jangkaan tersebut. Tipulah kalau saya cakap saya tak pernah kecewa. Bahkan minggu ini sahaja, pelbagai perkara telah mengecewakan hati saya.

Sebenarnya bukan nak cerita sangat pun mengenai kekecewaan diri sendiri. Bahkan bukan semua orang nak ambil tahu bukan?

Mengapa ada kecewa?

Kalau ikut jawapan saya, itu adalah sentuhan ujian dan dugaan daripada Allah. Allah memberi mesej secara halus supaya kita bangkit.
Kalau ikut skema jawapan, mungkin jawapan ini tidak membolehkan saya dapat markah penuh. Mungkin sahaja ada jawapan-jawapan lain lebih bernas.

..."Kami mengembirakanmu dengan jalan yang sungguh benar; oleh itu janganlah engkau menjadi dari orang-orang yang berputus asa". (15:55)

Siapa sangka disaat kita berada dilorong kekecewaan, kejatuhan dan segala kedukaan, siapa tahu dihujung jalan kita bertemu dengan cahaya kegembiraan. Yang pasti jangan putus asa. Teruskan berjalan dengan penuh semangat.

Apa guna kita tenggelam di dalam kekecewaan?

Count your blessing. You will free from your frustration.












































Tuesday, 29 April 2014

Rindu

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu..

Allahurabbi..
hati ini berdebar2..
Rindu yang amat sangat..
Adakah aku mampu untuk menjejakinya tahun ini?

Rindu saat itu..
Dimana, kita sama2 meningkatkan mutabaah amal.
Dimana kita semua berlumba-lumba mengejar amal.
Dimana masjid-masjid dipenuhi..
Dimana waktu sebelum subuh, rumah sudah diterangi lampu..
Rindu serindu-rindunya.

Matlamat tahun ini,
Amal yang lebih baik dari masa lalu..
Amal yang lebih berkualiti.
Meningkatkan masa kualiti.
Sungguh aku tidak sabar untuk itu.

Waktu itu bakal tiba.
Walau dua purnama lagi..
Masa yang dinanti.
Masa yang paling disukai.
Boleh berdiet disiang hari.
Oh~ adakah aku berpeluang untuk mencapai masa itu?

Apa pun diri ini mahu berkat daripadaNya.
Oh~ sungguh aku rindu padamu Mr. R.
Aku harap aku tak hanyut pada dunia khayalan.
Lemas dengan dunia makanan.

I am really miss u Mr. R

Monday, 10 March 2014

Harapan

Bismillah..

Hati melonjak-lonjak mahu menulis..
Namun, tidak tahu topik apa yang patut dikupas.

Allahurabbi..

Kering idea sekering tanah gersang yang tidak dihujani setelah beberapa hari..
Idea yang tak terzahir seperti air line #MH370 yang hilang tanpa tanda..

Sungguh..
Allah yang merancang segalanya..
Ku yakin ada hikmah yang disampaikan melalui peristiwa-peristiwa yang berlaku..
Namun masih belum kusedari..
Petunjuk yang kelam..

Aku yang masih mengharap..
Seperti ajaibnya kehilangan #MH370
Seperti ajaibnya perubahan suhu Malaysia..
Ku mengharap ajaibnya kuasa Allah yang mengatur semua itu..
Merungkai segala kebesaran Allah..
Allahuakhbar!


Tuesday, 18 February 2014

Dunia masa kini yang hebat



Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam.

Allahumma solli ala Muhammad. La ilaha illallah. Allahu akhbar!

Dunia masa kini sangat hebat cabarannya. Do you know why? 

Sebab kita terlalu banyak komitmen.
Komitmen terhadap akaun facebook(fb), twitter, instagram, blog (macam ni) dan lain2 media social lagi. Sibuk-sibuk je nak update akaun2 ni semua kan? Orang dulu-dulu mana nak fikir pasal update status kan? Takpelah, kita ikut arus perdana. Dari sini, kita boleh buat some good deed. Update benda baik dan positif.
Tahu tak segala perucapan kita, status kita menjadi tanggungjawab kita. Tak kisah baik atau buruk. Mungkin yang buruk tu boleh dijadikan pengajaran. If they take for a lesson lah. Apa2 pun based on niat kita.

Selain itu, marcapada ini, tuntutan ilmu juga menjadi salah satu factor hebatnya cabaran kita. Yalah, kita perlukan ilmu untuk menegakkan syiar Islam. insyaAllah. Dengan sibuk nak kena buat assignment, baca buku ilmiah dan seumpamanya.
Plus, dengan sibuk kerjayanya lagi, masa with family, kawan, social/masyarakat.. Semua tu kita nak buat kan?

Nak tambah lagi ni, demi nak memahami bahasa perlakuan masyarakat sekarang, watching movie pun menjadi to-do-list harian. Tak kisah lah k-drama, j-drama, Bollywood, Hollywood, Malay movie and what so ever. Kita boleh je ambil pengajaran daripada kisah2 tu kan? Asalkan tak hanyut.
Fuh~ hebat-hebat belaka orang kita sekarang. Semua benda nak buat.
Tu belum lagi any others to-do-list macam nak travel around the world, hiking the highest mountain, become a great leader or athelete and etc.

Selain tu, banyak lagi serangan-serangan dunia harini yang kita perlu pertahankan macam serangan hiburan, smoking, gejala social, arak dan budaya-budaya di luar tabi’i yang diharamkan oleh Islam.

Jika anda salah seorang daripada golongan yang mampu menepis serangan-serangan ni, tahniah! Anda di antara orang yang hebat. Teruskan mujahadah bagi menghalang perkara tersebut menular.
Perkara-perkara tersebut menjadi cabaran-cabaran yang hebat bagi kita bagi untuk teruskan mujahadah. Moga kita terus tsabat(teguh) di jalan yang diredhai-Nya.

With love,
A single step

p/s: tulisan ini ditulis dengan penuh rasa kasih dan cinta kepada diri sendiri dan kepada semua yang mahu mengambil iktibar. Mari sebarkan cinta.