Pages

Taiko belog

My photo
I don't want to make one big change, but millions of small changes. A journey of a thousand miles begins with a single step.

Tuesday, 9 April 2013

PRU Fever

Assalamualaikum and hi everyone!
 

Although I'm not sweet 21 yet, I waaannnaaa to talk about PRU. BUT I almost achieve 21 years old on this August if my life is longer. insyaAllah. This year not my rezeki to mengundi la. eheh~

Read this! I got this from Hilal Asyraf(Official) facebook page.

Amatlah pelik mereka yang mengangkat hadith larangan memerangi pemerintah walaupun pemerintah itu fasiq, dan menyatakan haramnya menurunkan pemerintah hari ini.

Pertamanya - rakyat tidak mengangkat senjata pun. Mereka yang nak menukar kerajaan pada hari ini menggunakan jalan 'pilihan raya' yang ditawarkan sendiri oleh pemerintah. Jadi?

Keduanya - rakyat bukan nak tukar pemerintah tanpa perancangan.

Wujud orang-orang yang berpengalaman memerintah beberapa negeri dari pembangkang, untuk meneruskan kesinambungan pemerintahan hari ini, bahkan meningkatkan lagi kualitinya.

Ketiganya - pemerintah hari ini yang ditukar, bukannya dibunuh selepas dijatuhkan.

Mereka akan menjadi pembangkang, menjadi rakyat yang mempunyai hak-haknya, yang tidak boleh dizalimi, bahkan akan mendapat peluang lagi untuk bertanding bagi menjadi pemerintah lagi setiap 5 tahun.

Inilah dia namanya sistem demokrasi. Ini tidak boleh disamakan dengan situasi memerangi pemerintah yang dilarang oleh Rasulullah.

Pilihanraya pula dianjurkan sendiri oleh pemerintah. Pemerintah kita sendiri mengamalkan sistem demokrasi. Maka mengapa nak diharamkan pertukaran kerajaan pula?

Pakatan Rakyat contohnya menjadi pemerintah di Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang. Maka jika hendak menggunakan dalil yang sama, adalah haram menjatuhkan mereka juga.

Tetapi kita sendiri lihat Barisan Nasional bersemangat mahu merampas Kelantan dan Selangor. Apakah mereka melakukan tindakan yang haram?

Maka jangan kita salah letak dalil agama. Orang akan nampak Islam itu jumud dan suka pula pada kezaliman. Sedangkan Islam itu fleksibel, terbuka dan menentang keras kezaliman.

Mari sama-sama muhasabah.
 
I strongly agree what Hilal Asyraf wrote. No matter what party I choose. Undi adalah rahsia. :p 

How about your opinions? 
For me, sometimes i like to be nature. Because i am sick of all politikus. The way how them manipulate it and always argue and salahkan each other. And also how they treat us. *just for some situations. Can our Malaysia be a better country if the situation keep continue like this? Ehmm.. lemme think.. 

Maybe you can read this.
By the way, this is our mother land! This is our responsible. Nak tak nak kita kena amek tahu lah jugak. Kalau tak, apa akan jadi pada our mother land?

So, we as Malaysian, we have our right! 
Anyone who are eligible to vote, please think deeply for our lovely nation. Do our responsibility! We have our right! 

This not just about PRU. This not about Pakatan or BN. This is about our nation!
This Concerns Us All 

Semuanya boleh di ubah. Apa-apa pun kita rujuk balik pada Allah. Biar siapa pun akan menjadi pemerintah negara kita(harap yang benar-benar layak). Jangan lupakan pemerintah alam semesta yang abadi. Dia Maha segala-galanya.

Selamat mengundi.(^_^)Y
Please proud to be Malaysian.




Intai-intai Hati

 

Assalamualaikum hati-hati semua.

Apa khabar hati-hati semua?
Cukupkah makanan hati yang kita beri?

Eh, kenapa macam penting je hati ni?

Hati adalah Qalb. Itulah hati dari sudut ruhhiy. Sesuatu yang terzahir. Sesuatu yang Allah beri berfungsi sebagai penapis iman.

Hati memainkan peranan yang penting dalam kehidupan kita. Ia juga akan memeberi kesan kepada jasad kita sekaligus mempengaruhi segala aspek kehidupan kita. Ye dak?



daripada 'Abdullah bin An'Nu'man bin Basyir radhiyallahu 'anhuma, katanya:

Aku telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:

"...Dan ketahuilah, sesungguhnya di dalam tubuh itu terdapat seketul daging,

jika ia baik, maka baiklah keseluruhan jasad dan sekiranya ia rosak maka rosaklah keseluruhan jasad,

sesungguhnya ia adalah hati."

|HR Bukhari dan Muslim|


Jadi adakah kita telah menggunakan hati kita dengan sebaiknya?
Adakah kita sekadar menggunakan hati untuk melayan movie2? Lepas tu rasa sedih di hati(Feeling lebih la pulak kan). Itulah maknanya kita telah menggunakan hati sebaiknya ketika melayan movie. Tahniah! anda telah berjaya menggunakan hati anda! eheh~
Tapi apakah sama yang kita rasa semasa membaca Al-Quran? *dush!
Allahurabbi.. T_T
Bukan setakat berazam sehari wajib membaca satu muka surat beserta maksudnya. Faham maknanya tak? *dush lagi! kedebuk! tersungkur.
Cuba tenung dalam2 ayat2 Allah. Feel it until it touch your heart. Dah sampai hati tu, barulah feel kan. Ingat boleh feel bercinta je ke? Tu guna hati jugak tu.
Pembaca Al-Quran baik bukan setakat membaca dengan hukum tajwid yang baik. Malah membaca maknanya sekaligus memahaminya. Barulah superb!


Sebelum itu,suka untuk saya memetik kata-kata Yahya Bin Muadz r.a katanya :


"Seandainya hati dapat mengetahui adanya cinta ini kepada khaliqnya,maka terlepaslah semua sendi-sendinya kerana tergila-gila kepadaNya dan nescaya akan terbanglah roh ini dari badannya kerana terkejut ingin menghadap kepadaNya"
 

Adakah kita mahukan hati yang macam ni?







Semoga Allah pegang hati-hati kita. Semoga hati kita dipelihara. Marilah sama-sama mengamalkan 5 perkara ini untuk menjaga hati.
1) Bacalah Al-Quran dengan menghayati kandungannya
2) Mengosongkan perut daripada kenyang atau berpuasa
3) Bangun beribadah pada waktu malam
4) Menghampirkan (beribadah) kepada Allah sepertiga malam
5) Sentiasa bersama dalam majlis orang-orang soleh


Tuesday, 2 April 2013

Aku Pendosa

 

Aku banyak sangat dosa.
Dalam sedar ataupun tidak.
Kadang-kadang aku sedar, tapi masih buat lagi.
Aku berdosa..

Terkadang aku mencuba..
Berlari daripada dosa.
Namun aku bukan seorang maksum.
Aku hanya manusia biasa.
Aku berdosa lagi..

Adakah aku tidak serik?
Adakah aku tidak gentar dengan azab Allah?

Aku kecewa dengan diri sendiri.
Yang sering alpa dengan keseronokan dunia.
Yang sering bergelumang dengan dosa.

Aku malu dengan Allah.
Aku sering mungkiri janji.
Lalu, aku berdosa lagi..

Sungguh! aku perlu berubah!