Pages

Taiko belog

My photo
I don't want to make one big change, but millions of small changes. A journey of a thousand miles begins with a single step.

Tuesday, 24 September 2013

New semester, new challanges

Assalamualaikum yalls..

Hi new semester! Nice to meet you.. And please be nice to me..

Naik semester baru ni, aku tak rasa pape. Rasa excited pun tak, rasa malas pun tak, rasa rajin pun tak.. No hard feeling.. Rasa sayang, sayang heyy kot.. *nyenyanyi

Naik2 semester je dah banyak program yang beratur untuk dijalankan/disertai. phew~
Kuharap ku akan perolehi sesuatu pelajaran serta dikurniakan Al-Ikhlas untuk menempuhi segalanya.

Semester ni, UPM melaksanakan GO GREEN CAMPUS. recycle, use bicycle, no plastic and polistrene. nak makan digalakkan sangat bawak tupperware sekali. Itupun kalau nak bungkus lah..Nak dijadikan cerita, semester ni saya tak bawak motosikal. Jadi, ramai tanya, "Mana motor?". Alang2 tengah Go Green Campus ni, konon2 lah sokong kempen ni. Padahal motosikal tu adik yang guna. Still alhamdulillah. still own a foot to step. Then, boleh lah laksanakan healthy lifestyle. Dengan banyaknya berjalan, maka, berciciran lah lemak di tengah jalan. Eheh~

No matter what, saya perlu teruskan melangkah untuk terus maju.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.."
(2:286)

Moga Allah Redha..

nota kaki: ramai cakap saya makin kuruih. ^^ok tak penting kbai





Friday, 20 September 2013

Impersonality

Assalamualaikum

and waZzup you alls.

 

Pernah dengar kisah Dr. Jekyll and Mr. Hyde? Pernah dengar nama-nama superhero barat macam  Superman dan Spiderman?

oh ok. kalau taknak ambil contoh barat, kita ambil contoh dari Malaysia je. Pernah dengar pasal Cicakman dan Kluangman?

Tahu tak mereka ni superhero?*angguk2

Ok.. sepanjang hari kah mereka jadi superhero? kalau sepanjang hari, memang OHsem giler ah.. Iye la.. Dia manusia.. kita pun manusia.. ke robot or mutant sebenarnya? *Ok.. itu dongengan belaka.

Maksudnya, depa ni kejap jadi superhero.. kejap jadi orang biasa.. Ala.. macam Clark Kent dalam cite Superman tu. Tak ke impersonality tu.. Multipurpose person gitu..

Same je lah macam kita. Duk dengan membe gila2. Duk dengan hubby/wifey lovely couple + romantic gitu. Actually kita dah memainkan banyak karakter di pentas lakonan dunia. Tapi watak macam mana yang kita bawak sebenarnya? Watak yang antagonis ke watak utama? oh.. dua2 bukan? komfem2 bukan watak utama.. kecil sangatlah watak kita di dunia ni.. Walaupun begitu, ia cukup besar impaknya andai kita melakonkan watak yang baik.

Tak kisahlah kat mana2. Kalau kat sekolah, jadilah murid/cikgu yang berdisiplin. Kalau di Hospital jadilah pesakit atau doktor. Takkan nak jadi cikgu kot.. Oh please, tak sesuai jah.. Kalau rumah jadi adik, kakak, abang, ibu atau ayah yang baik. Jiwai dan mainkan watak dan peranan anda sebaiknya.

p/s: waktu bujang sememeh je memanjang. lepas bujang biar bergaya sikit. harap tak vice versa. :p

Thursday, 12 September 2013

Sepotong Al-fatihah

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum dan Salam 1.0 Malaysia..

Kita mulakan majlis kita dengan surah Al-Fatihah.. *sila baca sekarang..

Done? Ok..

Sebenarnya di UPM baru bermula semester baru. Nak dijadikan cerita, masuk kelas Bahasa Arab 3 memang best la. Tapi.. ada satu benda yang membuatkan diri ini tersentap bertingkek-tingkek bak hang! Boleh tak begitu? hoho..

Mana taknya.. Ustazah Khadijah tegur pasal Surah Al-Fatihah.. Beliau kata.. belajar Bahasa Arab ni bukan setakat belajar bahasa komunikasi dengan manusia.. Tetapi komunikasi dengan Allah.. *deep.cut my heart.and hurt.

Kita punyalah baca, hafal Surah-Al-fatihah.. Tapi, kita tahu tak nak menulis dengan betul? Apa maknanya?

Then, Ustazah suruh kami tulis Surah Al-Fatihah.. and the result is........ disappoint me.. T_T
Punyalah kita hafal surah ni dan baca atleast 17kali sehari dalam solat. Ingat dah bagus dah.. Dah expert dah. Rupa-rupanya bila menulis semula ayat suci Allah Surah pertama yang mengandungi 7 ayat ni memang tak sangka sebenarnya tahap kita kat mana. Ya Rabb ampuni aku.

Ya. Ustazah memang benar-benar menyedarkan diri ini.. Terima kasih Allah kerana mentakdirkan ustazah untuk menyedarkan diri yang banyak alpha.

Mari hayati Surah ini..


 Now, you can test by yourself. Write on a piece of paper without looking the Surah. Then, u check it by yourself. Selamat mencuba.. All the best!

p/s: pesanan dari penaja, lepaas ni nak cari calon pasangan hidup, boleh buat ujian bertulis. suruh depa tulis Surah Al-Fatihah.. dan kita akan tahu tahap mana depa. bukan nak memburukkan mana-mana pihak, tetapi for a better soulmate yang bagus komunikasi dengan Allah. Chill :)