Pages

Taiko belog

My photo
I don't want to make one big change, but millions of small changes. A journey of a thousand miles begins with a single step.

Tuesday, 10 December 2013

Suddenly I have a big dream..

Assalamun alaik ya habibi.. ya maulana..

Yeap.. Suddenly Allah give me an idea..

Tengah scroll muka buku, tetiba terpapar gambar bayi2 yang terbuang..
Allahu rabbi.. kasihan anak kecil itu.. Mereka langsung tidak tahu menahu tentang dunia, tetiba dihukum sebegitu rupa..

Allah..
Peliharalah mereka..

Ingin sahaja aku mengambil anak-anak kecil yang terbuang ini..
Aku ada misi untuk mereka. Aku tak pandang mereka kotor atas kesilapan ibu bapa mereka..
Selagi boleh dilentur, maka ia masih ada peluang..

Ya! aku berhajat untuk membimbing mereka, membuli mereka dengan tarbiyah.. eh?
Aku mahu mencorak mereka untuk kepentingan ummah..
Biarlah apa orang kata.. tapi aku yakin anak2 ini ada masa depannya jika kita mencorak dengan betul.

Sungguh.. Aku ada cita-cita ini.. Namun aku belum termampu zahir dan batinku..
Doakan aku..
Doakan aku..
Doakan aku..

Ya RAhman Ya Rahim.. Maha mengetahui segala sesuatu..

 
Tak ke kasihan macam ni? 

p/s: ekceli nak tunjuk gambar lagi sadis.. tapi aku sendiri pun tak sanggup nak tengok.. pilu.. it hurt my heart..

Monday, 9 December 2013

konferens riang??

Assalamualaikum w.b.t

Kabare wong kampung?
eheh.. maaf.. salah bahasa..

Usrah?
Apa tu usrah?

Usrah dari segi bahasanya berasal daripada bahasa arab yang membawa makna keluarga. Dan secara umumnya ia membawa maksud satu pertemuan antara ahli2 usrah tersebut untuk pemantapan dan pengisian roh dan jasad. insyaAllah..

Kenapa nak kena join usrah?

Usrah penting untuk menghidupkan Islam dalam individu Muslim itu sendiri.. seterusnya, individu Muslim itu akan membina Baitul Muslim-->Masyarakat Muslim dan seterusnya.. Tak nak kah kita Islam tertegak di dunia ini?

Saya sangat pasti ada manusia yang wujud di muka bumi Allah ni yang tak join usrah tapi dia dah cukup baik. Yaa, bahkan mungkin lebih baik dari orang join usrah itu sendiri. Tak mengapalah, tidak salah pun. Asal hak dan tanggungjawab sebagai hamba Allah dan khalifah bumi dilaksanakan. Saya cukup lega kalau dia ada matlamat Islam yang sama. Jadi, insyaAllah orang ini sudah cukup kuat. Mudah-mudahan.

Bahkan kemungkinan, kami-kami yang join usrah tidak sekuat individu tersebut, jadi kami perlukan usrah sebagai 'supplement' hidup. Lebih-lebih lagi apabila terlalu banyak jahiliyyah dalam diri, jadi perlu disental jahiliyyah-jahiliyyah tersebut dengan tarbiyah.

Murabbiyah pernah kata, ada beza cara hidup kita yang berfikrah Islam dengan orang yang biasa-biasa. Memang betul pun. Saya tak perlu lihat jauh terhadap orang lain. Malah, saya bisa untuk membezakan keadaan diri saya sendiri sebelum berada di jalan DnT ini dan juga setelah berada di jalan DnT ini.

Ia seperti keajaiban yang berlaku. Antaranya, kalau dulu, hari-hari buka beautifulnara(blog gosip artis) sekarang tidak lagi buka blog tersebut setiap hari. Kalau dahulu kuat bermalasan, sekarang, kemalasan itu dapat dihakis sedikit demi sedikit. Kalau dulu sangat malas membaca, dan tidak suka sebarang bentuk sejarah, sekarang masalah tersebut dapat diatasi sedikit demi sedikit. Kalau dahulu kurang amalnya, maka sekarang dah ada mutabaah amal.



Yeap! pembinaan individu Muslim sangat penting untuk tertubuhnya Ustaziyatul alam..

Dulu tak pernah kisah usrah tu apa dan kenapa kena ada usrah. Dari dulu join usrah. Tapi tak faham kenapa. Yang saya tahu, untuk makanan rohani diri sendiri.
Dan rasanya saya bertindak kejam. ilmu yang diperolehi sepatutnya dikongsikan. Bukan untuk disimpan untuk diri sendiri. Oh my bad! Saya akan cuba improve dan berkongsi dengan orang lain. Sharing is Caring. Caring is Loving.

Sekarang, usrah baru, cara baru.. dan barulah saya faham, kenapa usrah tu penting. We need to spread it.. spread our love(Islam)..

I should thanks to Allah. He give me a chance untuk berada dalam gerabak ini. Ia payah tapi menyeronokkan.. InsyaAllah. May He give easiness..

Moga Allah redha kita yang berada di gerabak ini..

Monday, 2 December 2013

Noktah

Malam ini.. tetiba aku rasa sebak.. sebak sangat2..

Aku tak tahu ini sekadar emosionalku ataupun firasatku atau gangguan syaitan....

Dah dua tiga hari juga rasa something will happen to myself..

But, tak berani nak luah.. Sebab rasa masih belum cukup amal.. belum cukup dakwah orang..
i'm do nothing.. Aku tak cukup semua lagi..

Dalam umur 21tahun ni, aku tak tahu apa yang aku dah sumbang pada Islam.. I is sad..

Andai aku pergi, apa yang mampu aku tinggalkan?

Emm....
*Nangis*

Andai aku pergi dahulu.. maafkan segala kekhilafanku.. Terima kasih atas segalanya..

 

Allah Maha Mengetahui..

p/s: Mohon siapa yang mengenaliku, minta deactivate fb, twitter n segala media sosial yang aku ada seandainya aku pergi dulu..

Tuesday, 24 September 2013

New semester, new challanges

Assalamualaikum yalls..

Hi new semester! Nice to meet you.. And please be nice to me..

Naik semester baru ni, aku tak rasa pape. Rasa excited pun tak, rasa malas pun tak, rasa rajin pun tak.. No hard feeling.. Rasa sayang, sayang heyy kot.. *nyenyanyi

Naik2 semester je dah banyak program yang beratur untuk dijalankan/disertai. phew~
Kuharap ku akan perolehi sesuatu pelajaran serta dikurniakan Al-Ikhlas untuk menempuhi segalanya.

Semester ni, UPM melaksanakan GO GREEN CAMPUS. recycle, use bicycle, no plastic and polistrene. nak makan digalakkan sangat bawak tupperware sekali. Itupun kalau nak bungkus lah..Nak dijadikan cerita, semester ni saya tak bawak motosikal. Jadi, ramai tanya, "Mana motor?". Alang2 tengah Go Green Campus ni, konon2 lah sokong kempen ni. Padahal motosikal tu adik yang guna. Still alhamdulillah. still own a foot to step. Then, boleh lah laksanakan healthy lifestyle. Dengan banyaknya berjalan, maka, berciciran lah lemak di tengah jalan. Eheh~

No matter what, saya perlu teruskan melangkah untuk terus maju.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.."
(2:286)

Moga Allah Redha..

nota kaki: ramai cakap saya makin kuruih. ^^ok tak penting kbai





Friday, 20 September 2013

Impersonality

Assalamualaikum

and waZzup you alls.

 

Pernah dengar kisah Dr. Jekyll and Mr. Hyde? Pernah dengar nama-nama superhero barat macam  Superman dan Spiderman?

oh ok. kalau taknak ambil contoh barat, kita ambil contoh dari Malaysia je. Pernah dengar pasal Cicakman dan Kluangman?

Tahu tak mereka ni superhero?*angguk2

Ok.. sepanjang hari kah mereka jadi superhero? kalau sepanjang hari, memang OHsem giler ah.. Iye la.. Dia manusia.. kita pun manusia.. ke robot or mutant sebenarnya? *Ok.. itu dongengan belaka.

Maksudnya, depa ni kejap jadi superhero.. kejap jadi orang biasa.. Ala.. macam Clark Kent dalam cite Superman tu. Tak ke impersonality tu.. Multipurpose person gitu..

Same je lah macam kita. Duk dengan membe gila2. Duk dengan hubby/wifey lovely couple + romantic gitu. Actually kita dah memainkan banyak karakter di pentas lakonan dunia. Tapi watak macam mana yang kita bawak sebenarnya? Watak yang antagonis ke watak utama? oh.. dua2 bukan? komfem2 bukan watak utama.. kecil sangatlah watak kita di dunia ni.. Walaupun begitu, ia cukup besar impaknya andai kita melakonkan watak yang baik.

Tak kisahlah kat mana2. Kalau kat sekolah, jadilah murid/cikgu yang berdisiplin. Kalau di Hospital jadilah pesakit atau doktor. Takkan nak jadi cikgu kot.. Oh please, tak sesuai jah.. Kalau rumah jadi adik, kakak, abang, ibu atau ayah yang baik. Jiwai dan mainkan watak dan peranan anda sebaiknya.

p/s: waktu bujang sememeh je memanjang. lepas bujang biar bergaya sikit. harap tak vice versa. :p

Thursday, 12 September 2013

Sepotong Al-fatihah

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum dan Salam 1.0 Malaysia..

Kita mulakan majlis kita dengan surah Al-Fatihah.. *sila baca sekarang..

Done? Ok..

Sebenarnya di UPM baru bermula semester baru. Nak dijadikan cerita, masuk kelas Bahasa Arab 3 memang best la. Tapi.. ada satu benda yang membuatkan diri ini tersentap bertingkek-tingkek bak hang! Boleh tak begitu? hoho..

Mana taknya.. Ustazah Khadijah tegur pasal Surah Al-Fatihah.. Beliau kata.. belajar Bahasa Arab ni bukan setakat belajar bahasa komunikasi dengan manusia.. Tetapi komunikasi dengan Allah.. *deep.cut my heart.and hurt.

Kita punyalah baca, hafal Surah-Al-fatihah.. Tapi, kita tahu tak nak menulis dengan betul? Apa maknanya?

Then, Ustazah suruh kami tulis Surah Al-Fatihah.. and the result is........ disappoint me.. T_T
Punyalah kita hafal surah ni dan baca atleast 17kali sehari dalam solat. Ingat dah bagus dah.. Dah expert dah. Rupa-rupanya bila menulis semula ayat suci Allah Surah pertama yang mengandungi 7 ayat ni memang tak sangka sebenarnya tahap kita kat mana. Ya Rabb ampuni aku.

Ya. Ustazah memang benar-benar menyedarkan diri ini.. Terima kasih Allah kerana mentakdirkan ustazah untuk menyedarkan diri yang banyak alpha.

Mari hayati Surah ini..


 Now, you can test by yourself. Write on a piece of paper without looking the Surah. Then, u check it by yourself. Selamat mencuba.. All the best!

p/s: pesanan dari penaja, lepaas ni nak cari calon pasangan hidup, boleh buat ujian bertulis. suruh depa tulis Surah Al-Fatihah.. dan kita akan tahu tahap mana depa. bukan nak memburukkan mana-mana pihak, tetapi for a better soulmate yang bagus komunikasi dengan Allah. Chill :)


Friday, 26 July 2013

Problems?


 Assalamualaikum and hi yalls!
eh. eh. entry ni bukan nak troll orang.. tapi nak trolllolol je.. haha.. JK.

Everyone have their own problem. Bak kata Miss Sharifah, ikan pun ada problem, kucing pun ada problem, burung pun ada problem. dia punya bunyi.. "aakkk.. aaakkk.. aaakk.." bunyi tu pun dah problem sebenarnya. ade ke bunyi burung macam tu?

ahhh.. never mind about that.. yalah, the small matter you make it big like nothing bigger than that.. take it easy beb. dont run from that problems, but face it. it will chase you. Then, cakap dengan problem tu sambil tersenyum: "Dear problem, saya ada Allah dan Dia lebih besar dari anda wahai masalah!" Mesti problem tu sakit hati sebab anda tenang je menghadapi problem tu. bhahaha. 

Pada Allah lah kita mohon pertolongan kerana hadirnya masalah itu daripadaNya untuk menguji hamba-hambaNya. Adakah hamba-hambaNya beriman?

"Dan jika Allah mengenakan (menimpakan) engkau dengan bahaya bencana, maka tidak ada sesiapa pun yang dapat menghapuskannya melainkan Dia sendiri; dan jika Ia mengenakan (melimpahkan) engkau dengan kebaikan, maka Ia adalah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu." (Al-An'am 6:17)


Sesungguhnya Al-Quran itu mengandungi pelbagai penyelesaian masalah. segala persoalan pasti ada jawapannya sekiranya anda betul-betul menghayatinya.

Renung-renungkan. selamat beramal.
Fi amanillah. :)

Thursday, 25 July 2013

Nafsu

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum yalls..

First of all, saya bagi tiga golongan ni: malaikat, manusia, dan haiwan. Bagi pandangan semua, apa yang boleh dilihat perbezaan antara ketiga-tiga ni?

Ok. ok.

Malaikat--> ada akal tapi tidak bernafsu.
Haiwan-->tiada akal tapi bernafsu.
Manusia-->berakal lagi bernafsu. eh?

Nampak tak?

Nampak tak betapa istimewanya manusia sampaikan Allah beri semua kepada manusia. semua manusia dapat. akal, hati, perasaan, nafsu, ujian, kesihatan, kesakitan dan banyak lah lagi. adakah kita sedar? cuma kita je yang tidak tahu hargai dan guna sebaik mungkin.

psstt... Darjat kita(manusia) sebenarnya lebih tinggi dari malaikat kerana amal. Amal malaikat tiada naik turun. takat tu je.. itu yang membezakan dengan manusia.. manusia mampu meningkatkan amal ibadah.. tapi malangnya amal manusia mampu juga untuk merudum.. 

Yalah.. mungkin nafsu-nafsu inilah yang bertanggungjawab atas segala amalan-amalan manusia kan.. kan..

Kita ambil contoh yang mudah. sekarang ni bulan Ramadhan kan. Waktu iftar, beli makanan banyak2, walhal yang makan seorang je pun. Tu yang membeli jasad ke nafsu tu? ce jawab sikit. Pastu makan tak ingat dunia. sekali lagi yang makan tu diri sendiri ke ada extra nafsu tu? ce jawab? haaa.. kantoi lah tu tak dapat jawab. Bagi makan kat nafsu lah tu.. Lastly, diri sendiri juga semput tak larat nak berterawikh.

Katakanlah: Wahai Ahli Kitab! Janganlah kamu melampau dalam agama kamu secara yang tidak benar dan janganlah kamu menurut hawa nafsu suatu kaum yang telah sesat sebelum ini dan telah menyesatkan banyak manusia dan juga (sekarang) mereka telah tersesat (jauh) dari jalan yang betul. (Al-Maidah:77)

lalu nafsu pun bersorak dengan girangnya.. hip.. hip.. hooraayyy!! \(^_^)/

eh? eh? krik.. krik.. -..-"

HAIYYA BILJIHAD!! 

Saya ada 4 cara untuk melemahkan nafsu:
  1. Beruzlah : atau kata nama lain berkhalwat atau menyendiri. Bukan berkhalwat berdua-duaan yep. Makin parah nafsu cenggitu. Di samping menyendiri tu lah kita akan memuhasabah diri.
  2. Berdiam diri : Kurangkan bercakap supaya tidak mengeluarkan kata2 yang tidak berfaedah. Ia tak bermakna anda tidak menjawab sepatah haram pun bila orang bertanya. Sila respon perkara2 yang perlu sahaja.
  3. Banyak berjaga malam : "Berjaga untuk assigment, marathon movies dan ronda uptown! Jyeah!!" Gulp. Pengsan. Menghidupkan malam dengan mengingati Allah serta beribadah kepadaNya. Qiamullail lah beb.
  4. Menahan lapar : Okay, semua kena ikat perut. Barulah ramping nafsu. In our word we called it puasa lah. Puasa kan dapat melemahkan nafsu.
Then, selamat mencuba!


Tuesday, 9 April 2013

PRU Fever

Assalamualaikum and hi everyone!
 

Although I'm not sweet 21 yet, I waaannnaaa to talk about PRU. BUT I almost achieve 21 years old on this August if my life is longer. insyaAllah. This year not my rezeki to mengundi la. eheh~

Read this! I got this from Hilal Asyraf(Official) facebook page.

Amatlah pelik mereka yang mengangkat hadith larangan memerangi pemerintah walaupun pemerintah itu fasiq, dan menyatakan haramnya menurunkan pemerintah hari ini.

Pertamanya - rakyat tidak mengangkat senjata pun. Mereka yang nak menukar kerajaan pada hari ini menggunakan jalan 'pilihan raya' yang ditawarkan sendiri oleh pemerintah. Jadi?

Keduanya - rakyat bukan nak tukar pemerintah tanpa perancangan.

Wujud orang-orang yang berpengalaman memerintah beberapa negeri dari pembangkang, untuk meneruskan kesinambungan pemerintahan hari ini, bahkan meningkatkan lagi kualitinya.

Ketiganya - pemerintah hari ini yang ditukar, bukannya dibunuh selepas dijatuhkan.

Mereka akan menjadi pembangkang, menjadi rakyat yang mempunyai hak-haknya, yang tidak boleh dizalimi, bahkan akan mendapat peluang lagi untuk bertanding bagi menjadi pemerintah lagi setiap 5 tahun.

Inilah dia namanya sistem demokrasi. Ini tidak boleh disamakan dengan situasi memerangi pemerintah yang dilarang oleh Rasulullah.

Pilihanraya pula dianjurkan sendiri oleh pemerintah. Pemerintah kita sendiri mengamalkan sistem demokrasi. Maka mengapa nak diharamkan pertukaran kerajaan pula?

Pakatan Rakyat contohnya menjadi pemerintah di Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang. Maka jika hendak menggunakan dalil yang sama, adalah haram menjatuhkan mereka juga.

Tetapi kita sendiri lihat Barisan Nasional bersemangat mahu merampas Kelantan dan Selangor. Apakah mereka melakukan tindakan yang haram?

Maka jangan kita salah letak dalil agama. Orang akan nampak Islam itu jumud dan suka pula pada kezaliman. Sedangkan Islam itu fleksibel, terbuka dan menentang keras kezaliman.

Mari sama-sama muhasabah.
 
I strongly agree what Hilal Asyraf wrote. No matter what party I choose. Undi adalah rahsia. :p 

How about your opinions? 
For me, sometimes i like to be nature. Because i am sick of all politikus. The way how them manipulate it and always argue and salahkan each other. And also how they treat us. *just for some situations. Can our Malaysia be a better country if the situation keep continue like this? Ehmm.. lemme think.. 

Maybe you can read this.
By the way, this is our mother land! This is our responsible. Nak tak nak kita kena amek tahu lah jugak. Kalau tak, apa akan jadi pada our mother land?

So, we as Malaysian, we have our right! 
Anyone who are eligible to vote, please think deeply for our lovely nation. Do our responsibility! We have our right! 

This not just about PRU. This not about Pakatan or BN. This is about our nation!
This Concerns Us All 

Semuanya boleh di ubah. Apa-apa pun kita rujuk balik pada Allah. Biar siapa pun akan menjadi pemerintah negara kita(harap yang benar-benar layak). Jangan lupakan pemerintah alam semesta yang abadi. Dia Maha segala-galanya.

Selamat mengundi.(^_^)Y
Please proud to be Malaysian.




Intai-intai Hati

 

Assalamualaikum hati-hati semua.

Apa khabar hati-hati semua?
Cukupkah makanan hati yang kita beri?

Eh, kenapa macam penting je hati ni?

Hati adalah Qalb. Itulah hati dari sudut ruhhiy. Sesuatu yang terzahir. Sesuatu yang Allah beri berfungsi sebagai penapis iman.

Hati memainkan peranan yang penting dalam kehidupan kita. Ia juga akan memeberi kesan kepada jasad kita sekaligus mempengaruhi segala aspek kehidupan kita. Ye dak?



daripada 'Abdullah bin An'Nu'man bin Basyir radhiyallahu 'anhuma, katanya:

Aku telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:

"...Dan ketahuilah, sesungguhnya di dalam tubuh itu terdapat seketul daging,

jika ia baik, maka baiklah keseluruhan jasad dan sekiranya ia rosak maka rosaklah keseluruhan jasad,

sesungguhnya ia adalah hati."

|HR Bukhari dan Muslim|


Jadi adakah kita telah menggunakan hati kita dengan sebaiknya?
Adakah kita sekadar menggunakan hati untuk melayan movie2? Lepas tu rasa sedih di hati(Feeling lebih la pulak kan). Itulah maknanya kita telah menggunakan hati sebaiknya ketika melayan movie. Tahniah! anda telah berjaya menggunakan hati anda! eheh~
Tapi apakah sama yang kita rasa semasa membaca Al-Quran? *dush!
Allahurabbi.. T_T
Bukan setakat berazam sehari wajib membaca satu muka surat beserta maksudnya. Faham maknanya tak? *dush lagi! kedebuk! tersungkur.
Cuba tenung dalam2 ayat2 Allah. Feel it until it touch your heart. Dah sampai hati tu, barulah feel kan. Ingat boleh feel bercinta je ke? Tu guna hati jugak tu.
Pembaca Al-Quran baik bukan setakat membaca dengan hukum tajwid yang baik. Malah membaca maknanya sekaligus memahaminya. Barulah superb!


Sebelum itu,suka untuk saya memetik kata-kata Yahya Bin Muadz r.a katanya :


"Seandainya hati dapat mengetahui adanya cinta ini kepada khaliqnya,maka terlepaslah semua sendi-sendinya kerana tergila-gila kepadaNya dan nescaya akan terbanglah roh ini dari badannya kerana terkejut ingin menghadap kepadaNya"
 

Adakah kita mahukan hati yang macam ni?







Semoga Allah pegang hati-hati kita. Semoga hati kita dipelihara. Marilah sama-sama mengamalkan 5 perkara ini untuk menjaga hati.
1) Bacalah Al-Quran dengan menghayati kandungannya
2) Mengosongkan perut daripada kenyang atau berpuasa
3) Bangun beribadah pada waktu malam
4) Menghampirkan (beribadah) kepada Allah sepertiga malam
5) Sentiasa bersama dalam majlis orang-orang soleh


Tuesday, 2 April 2013

Aku Pendosa

 

Aku banyak sangat dosa.
Dalam sedar ataupun tidak.
Kadang-kadang aku sedar, tapi masih buat lagi.
Aku berdosa..

Terkadang aku mencuba..
Berlari daripada dosa.
Namun aku bukan seorang maksum.
Aku hanya manusia biasa.
Aku berdosa lagi..

Adakah aku tidak serik?
Adakah aku tidak gentar dengan azab Allah?

Aku kecewa dengan diri sendiri.
Yang sering alpa dengan keseronokan dunia.
Yang sering bergelumang dengan dosa.

Aku malu dengan Allah.
Aku sering mungkiri janji.
Lalu, aku berdosa lagi..

Sungguh! aku perlu berubah!

 

Friday, 29 March 2013

The FairyTales..

Hi and Assalamualaikum you all..

How do you expect kids to listen to their parents when...

* Tarzan lives half naked,
* Cinderella comes home at midnight,
* Pinocchio lies all the time,
* Aladdin is the king of thieves,
* Batman drives at 200 mph,
* Romeo and Juliet commit suicide out of love,
* Harry Potter uses witchcraft,
* Mickey and Minnie are more than just friends,
* Sleeping Beauty is lazy,
* Dumbo gets drunk and hallucinates,
* Scooby Doo gives nightmares,
* and Snow White lives with 7 guys.

We shouldn't be surprised when they misbehave, they get it from their storybooks and cartoons!

We should instead be teaching them stories like

♥ Prophet Muhammad (saw) and Khadija (ra)'s pure love,
♥ Prophet Muhammad (saw) and Aisha (ra)'s sweet acts of love,
♥ Abu Bakr (ra)'s loyalty and undying service for his master,
♥ Umar ibn Khatthab (ra)'s love for justice and tolerance,
♥ Uthman ibn Affan (ra)'s level of shyness and modesty,
♥ Ali ibn Abi-Talib (ra)'s show of courage and bravery,
♥ Khalid ibn Waleed (ra)'s desire of combating evil,
♥ Fatima bint Muhammad (ra)'s ;ove and respect to her father,
♥ Sallahuddin Al-Ayubi (ru)'s conquest of the promised land,
and much much more...

Above all, we should teach them about Allah (swt), Qur'an and the Sunnah!


So, stop put on them fairy tales dreaming!

Renung-renungkan.. selamat beramal.. 

fi amanillah people! :)

Thursday, 28 March 2013

Unexpected

Assalamualaikum..

Hi!

I never write in this blog about myself. So, here i wanna to share something about my study..

I am a student of Food Studies which is a part of community of Faculty of Food Science and Technology in UPM but I felt that I'm not a part of them.

WHY???

Name of my course is Food Studies, but I didn't feel that I had studied about food.. All the time, I felt that I am taking a management course. It is like I am a management student from FEP.. People always said I will be a Food specialist. I was sad when my friends ask me something about food and suddenly I can't answer that because of lack of knowledge about food. They didn't know the real condition and situation of my course.

It was very unexpected..

We are the first batch of Food Studies that need to take all subjects like engineering, microbiology, nutrition, management, marketing, statistic, chemistry and many more.. The syllabus was rearrange by Academic staff who are responsible for that.. It was shocked for our batch members. We were thought that we will learn the same as our senior of Food Studies.. They are learn about food service, enter the kitchen and cooking. It sound interesting.. But, what can we do.. This course not provide these kind of subject for us anymore.

by the way, for those who interesting with food service, don't worry.. our faculty have a new course which is Bachelor Science (Food Service Management). Please don't confuse with Bachelor Science (Food Studies). What is the different between these course and Bachelor of Food Science and Technology or known as Food Tech?

Bachelor Science (Food Service Management)- more to service food, hotel and hospitality
Bachelor Science (Food Studies)-more to management and marketing in food industry
Bachelor of Food Science and Technology-more to research and development of food product

I know almost everyone said Faculty of Food Science and Technology is one of the best faculty in Malaysia.. but one advise from me, you will hard to survive in the exam which mean, score A's on faculty's subjects. It is because our faculty have own way for grading us(students).

Although I'm not interest at this course at the beginning, i am try to accept it. It quite hard since I never learn about accounting before this. This time is the real learning. I learn something that I never know before this(accounting, management, economics , marketing, financial and all of that).

By the way, thanks to Allah for give me this opportunity to further my study and also get a new knowledge..

fi amanillah people! may have a great day!

p/s: May Allah ease my step in this way..

Tuesday, 26 March 2013

Muslimah itu.

Muslimah itu,
Terkadang gelak kuat tak henti-henti,
Terkadang juga minum berdiri,
Terkadang sebelum tidur terlupa baca doa dan ayat Kursi,
Terkadang pakai stoking mula dari kaki kiri,
Terkadang aci redah sarung kasut orang lain tanpa di sedari.

Muslimah itu,
Terkadang gembira sampai terlompat terkinja sambil senyum tayang gigi,
Terkadang air matanya menitis laju tak terperi,
Terkadang rasa lemah sampai tak mampu nak bangun-bangun lagi,
Terkadang rasa marah menguasai diri,
Sampai rasa nak lempang orang tu laju-laju without mercy.

Muslimah itu,
Adalah manusia biasa,
Yang tak lari dari segala bagai perasaan sebagai manusia,
Yang tak lari dari segala macam ujian dan pancaroba,
Yang tak lari dari perasaan lemah dan tak bermaya,
Yang tak lari dari buat khilaf salah dan dosa
Kerana apa?
Kerana dia juga manusia biasa.

Apa-apa pun,
Yang pastinya,
Muslimah itu,
Sentiasa bangkit bila terjatuh,
Sentiasa cuba gembirakan orang lain walau hatinya sendiri remuk,
Sentiasa cuba untuk improve diri,
Dari semasa ke semasa tanpa henti,
Walau terkadang dia tersungkur,
Itu bukan kerana dia lemah,
Tapi itu kerana dia cuba ambil masa untuk bangkit semula,
Jadi kuat dari sebelumnya,
Kerana dia berusaha,
Untuk menjadi bidadari dunia,
Dan juga di akhirat sana.
 
 
hasil nukilan sahabat saye.. me is copy paste it.. hehe..

Monday, 25 March 2013

Sembang Petang

Terasa jari jemari ini sangat aktif menari di papan kekunci semenjak dua menjak ini..
Ini adalah salah satu senaman tangan yang boleh diamalkan yee.. Saya juga telah didapati menjadi zombie hampir seminggu.. Dan padahnya hidung ni membekalkan mucus yang banyak sehingga memakan tisu dengan banyak. Oh, mungkin inikali rentetan daripada kepenatan menghadapi minggu2 yang hectic before ni..

Blog ini diwujudkan sekadar suka2.. bukan mahu mencari publisiti murahan mahupun mencipta diari online.. lagipun, saya tak minta sesiapa follow pun.. and sorry if this blog quite annoying.. walaupun begitu ku cuba sedaya mampu menyelit sedikit isi yang berguna.. saya hanya sekadar berkongsi cerita.. yang baik jadikan tauladan.. salah silap tolong tegur dan betulkan.. :)

 
gambar hiasan.
nice to meet you guys!

nota kaki: biarlah aku menjadi sang misteri.. biarlah aku menjadi aku.

Tema Kehidupan : Ujian

Assalamualaikum dan selamat sejahtera uollszz..

Pagi tadi masuk dalam kelas Asas keusahawanan dan mendengar lecturer memberi lecture kepada kami. isi-isi kata2 beliau ada memberi sedikit motivasi dan ransangan.. tapi kadang-kadang aku tidur je kat belakang tu.. ni namanya budak tak makan saman.. tak bermotivasi langsung.. tu lah dinamakan ujian untuk aku yang kena hadir ke kelas 8 pagi dan melawan ketiduran aku di dalam kelas.. akhirnya aku tewas. tersungkur di permukaan meja. dan ujian untuk lecturer, Dr kamel  juga sebab kena layan kerenah student macam aku ni.

Kata2nya yang dapat aku tangkap walaupun aku mahu tak mahu nak buka mata adalah Tema kehidupan kita adalah ujian.. dia cakap pun sebab this week minggu test. aku pun ngangguk2 je lah. padahal tersengguk.. Dr Kamel said, ujian ni lah kayu ukur kita untuk tahu di mana tahap pencapaian kita.

untuk menyokong kata2 beliau, saya ketengahkan hujah saya. CEH~
ujian itu perlu bagi mewarnai kehidupan kita.. tanpa ujian dull lah kehidupan kita.. dan sangat bosan.. serius beb! takde cabaran.. so, accept ujian as a challenges not a burden..

 

Ujian adalah tarbiyah dari Allah.. Adakah kita kan sabar ataupun sebaliknya..
Ujian itu makanan iman; ibrahnya luas tersusun mengikut aturan, terzahir dari dimensi pemikiran dan perbuatan.. 
Ujian tu satu anugerah dari Allah.. Allah sangat sayang kat kita.. Sebab Dia ingat kat kita nak bagi ujian.. Satu lagi, Allah nak kita merintih padaNya.. Kalau tak pada Dia, siapa lagi kan?

Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan. (Surah Al-Fatihah:5) 

Apa yang kita kena buat, yakin dan positif dengan Allah. 
Secara kasar atau kesatnya, kalau tak nak ujian, tak payah hidup.. Tapi, adakah macam tu yang kita nak?





By the way, apa-apa yang kita lakukan di jalan Allah, semoga mendapat mardhatillah.. Di jalan Allah memang penuh liku dan onak duri.. Masakan kita mahu merasakan kemanisan jika tidak melalui kepahitan.. Keep move forward kayh!

^_^


Monday, 18 March 2013

SMK BBST

Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Salak Tinggi..

Di sinilah tempat ku ditarbiyah..
Di sinilah tempat aku belajar bercinta..
Di sinilah aku belajar  berdikari..
Di sinilah aku dijaga selepas ibu bapa..
Di sini jugalah tempat aku bermain bersama kawan-kawan..
Di sinilah tempatnya..

I miss you so much!


Semalam..
Baru sahaja selesai program Beyond Gravity 2.0 untuk pelajar-pelajar asrama SMKBBST 2013. Aku sebagai mantan pelajar asrama ingin juga menyumbang sedikit keringat walaupun pada asalnya aku membatalkan niatku untuk mengikuti program tersebut. Namun, ku gagahkan jua mengikuti program tersebut tanpa mengkhabarkan kepada PC. Saje nak buat surprise..
Aku terasa tua apabila terpaksa memperkenalkan umurku kepada adik-adik tu. Umur dah boleh kahwin kot.. Macam tak percaya aku dah tua..
Aku hanya dapat mengikuti program tersebut dari hari Jumaat sehingga Sabtu tengahari. Tidak puas rasanya. Rasa sayu je hati meninggalkan perkarangan sekolah awal. Ku tabahkan jua kepulangan ku.. Ku harap suatu hari nanti, aku akan menyumbang sesuatu kepada sekolah ini lagi. Walaupun hanya sekecil zarah usahaku.

Semoga kita bersua lagi adik-adik dan kawan-kawan.. :')
Uhibbukum fillah abadan abada..

nota kaki: Me is crying after leave BBST.. hehe