Pages

Taiko belog

My photo
I don't want to make one big change, but millions of small changes. A journey of a thousand miles begins with a single step.

Tuesday, 24 January 2012

Berkawan dengan non-muslim

Bismillahirrahmanirrahim..


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


ada seorang kawan, namanya ah chong
dia juga berkawan, namanya muthu 
kami berkawan baik sama sedarjah
belajar bersama, main bersama
hey hey hey....2X
tiga sekawan




lalalala... pernah dengar tak lagu ni?
lagu ni lagu masa sekolah rendah dulu.. time music class~


sejak kita kanak-kanak lagi dah di pupuk supaya berkawan  dengan non-muslim kan.


tak salah nak berkawan dengan mereka. tapi jagalah adab kita apabila bersama mereka.
tonjolkan, sematkan dan kekalkanlah ciri-ciri keislaman di dalam diri agar orang Islam dapat dibezakan dengan orang yang beragama lain. 
sebab tu la aurat perempuan muslim dengan perempuan non-muslim seperti aurat dengan lelaki ajnabi. kalau tak memang kita sendiri pun tak dapat beza mana orang muslim.


sekarang ni saya bagi satu situasi. cuba bayangkan dua wanita berjalan. dua-dua free hair tapi seorang Islam seorang lagi Non muslim. kita sendiri tak dapat bezakan yang perempuan Muslim tu Islam kan?? *ok la. melainkan yang memang kenal perempuan muslim tu.. ok fine.


“Barangsiapa menyerupai suatu kaum, maka ia termasuk golongan mereka.”
(Hadits Riwayat Abu Dawud)

berkawanlah dengan mereka.. tunjukkanlah sifat mulia yang ada pada Islam. semoga suatu hari nanti mereka diberi hidayah Allah dengan kemuliaan Islam. InsyaAllah.

wallahualam.

oksyukrantata.

uhibbukfillah
wa maassalamah :-D

nota kaki: saya ada idea tapi tak tahu macam mana nak menonjolkannya melalui kata-kata bait yang indah. rasanya macam tak lengkap je kan entri ni. anyway, kalau ada pape, just komen.. nak tanya or nak betulkan kesilapan saya. saya budak baru belajar.

Saturday, 21 January 2012

Syukurlah!

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah.

Yok pakat sama-sama mengira nikmat-nikmat Allah..

1.. 2.. 3.. 4.. 5.. 6.. 7.. 8.. 9.. 10.. 11.. 12.. 13.. 14.. 15.. 16.. 17.. 18.. 19.. 20.. 21.. 22.. 23.. 24.. 25.. 26.. 27.. 28.. 29.. 30.. 31.. 32.. 33.. 
ahahahahahah~ semput..
*still counting. tak terkira la cik kiah, cik bedah, cik peah, cik timah oiii~

.....sekiranya kalian menghitung nikmat-nikmat Allah, nescaya kalian tidak akan dapat menghitungnya..... (Ibrahim:34)

Subhanallah! betapa banyaknya nikmat yang Allah berikan kepada kita. kenapa
 tidak dapat menghitungnya? kerana terlalu banyak nikmat yang dikurniakan.
Dari yang boleh dilihat dari mata kasar sampailah yang tak terlihat di mata kasar manusia.

tak percaya? cuba kira oksigen yang anda hirup dari kecil hingga sekarang.. boleh kira?
itu baru oksigen cik timah, cik peah oiii~
ni haa.. mata, kaki, tangan?
haaaa~ lagi.. segala proses yang berada di dalam badan. si jantung mengepam si darah. sungguh complex nya ciptaan Allah. subhanallah!

Pada diri kalian juga terdapat tanda-tanda kebesaran Allah. Apakah kalian tidak memperhatikannya? (Adz-Dzariat:21)

tu baru sikit yang diperkatakan. terlampau sikit! namun apakah balasan kita kepada Allah? adakah sebanyak nikmat yang dikurniakannya?

Mereka mengetahui bahawa semua nikmat yang ada berasal dari Allah, tetapi mereka mengingkarinya..... (An-Nahl:83)

Astaghfirullahalazim.. Sesungguhnya aku insan yang kerdil.

penat berceloteh. 

oksyukrantata.

maassalamah.

uhibbukfillah ;)

nota kaki : mari sentiasa panjatkan kesyukuran kepada Allah.


Saturday, 14 January 2012

ada apa pada rupa


Tips bagi yg merasa sebagai lelaki tak hensem
(maaf ini hanya bergurau, jgn disimpan dalam hati ya bro!)

1. Jangan putus asa, tidak semua orang menilai manusia dari fizikalnya, boleh juga dinilai dari rumahnya, keretanya, pangkatnya, atau wang simpanannya ^^
DONT JUDGE THE BOOK BY THE COVER

2. Jangan salahkan diri anda kalau anda tak hensem, salahkanlah orang tua, kerana tak hensem itu
keturunan.. iya kan??
LIKE FATHER LIKE SON

3. Perbaiki kecantikan dalaman anda, itu kalau berasa sisi luar anda memang hampeh.
THE BEAUTY IS UNDER THE SKIN

4. Jgn sakit hati kalau dikatakan tak hensem, buat **** jer, ingat film Beauty and The Beast kan?
NO GAIN WITHOUT PAIN

5. Jadilah diri anda sendiri, kalau anda tak hensem, bersyukurlah. Mungkin kalau anda hensem
anda akan banyak dosa
JUST BE YOURSELF

6. Kalau orang lain menilai anda tak hensem, jangan ambil hati, penilaian manusia tidak selalu
benar (mungkin anda sebenarnya lebih tak hensem lagi huhu)
THE TRUTH IS OUT THERE

7. Yang cakap – tak hensem itu bergantung kepada alam sekitar anda,misalnya anda disini tak hensem tapi di Afrika boleh jadi paling hensem tu bro, makanya pindah ke sana aja hehehehe
THE RIGHT MAN IN THE WRONG PLACE

8. Cinta tidak memandang hensem atau tak hensem. Tak percaya? Tanyakan perkara ini kepada orang yang tak hensem…
LOVE IS BLIND

~Kalau anda membaca tips ini sampai habis, bererti anda memang merasakan anda tak hensem..
~Kalau anda sendiri rasa diri anda tak hensem, apalagi orang lain melihat anda….
~Jangan menganggap kalau anda merasa tak hensem itu anda low profile,
~percayalah..orang lain pun akan setuju dgn pendapat anda
jadi percayalah pada kata hati anda (kalau anda tak hensem)…


tak paham dengan gambar kenapa yang ada misai tu cool.. hui~


*just copy and paste.


biarlah buruk dipandangan mata manusia. jangan buruk pada pandangan Allah.


ada apa pada paras rupa? kalau hati tak seindah rupa. biar rupa tak cantik asal hati bersih suci dan murni. semua orang ada kelebihannya. jangan risau. Allah maha adil.semua ciptaan Allah adalah cantik. segala puji hanya bagi Allah. subhanallah alhamduillah allahuakhbar!


okethanks tata,
maassalamah =)


nota kaki: this post no offense. tapi saya nak cari suami yang tak berapa hensem pun takpe. yang penting die kaya. baik. kelakar. haahahaha. kalau hensem sangat, banyaklah persaingan. semua orang tergila-gilakan dia. (just kidding)

Step by step

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

This is my new blog. Before this, i have another blogS.
Yup. more than 1. i have 2 blogs.
so, why u made a new one??

chop.. chop.. pesal cakap omputih ni??
ok. ok. ok.
meh cik single jawab.
cik single buat blog baru, bukan sebab blog haritu gagal.

nope!
sebab. cik single nak mulakan langkah baru.
cik single nak isi blog ni dengan pengisian yang menarik tapi ada inputnya. insyaAllah.
doakan yang terbaik.
dah taknak jadi Mr. Hyde and Dr. Jekyll dah.
biarlah dalam blog ni ada pros and cons.

dan cik single cuba untuk berubah step by step.


nota kaki: setiap yang berlaku pasti ada sebab dan musababnya beserta hikmah. semua ketentuan Illahi