Pages

Taiko belog

My photo
I don't want to make one big change, but millions of small changes. A journey of a thousand miles begins with a single step.

Thursday, 12 September 2013

Sepotong Al-fatihah

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum dan Salam 1.0 Malaysia..

Kita mulakan majlis kita dengan surah Al-Fatihah.. *sila baca sekarang..

Done? Ok..

Sebenarnya di UPM baru bermula semester baru. Nak dijadikan cerita, masuk kelas Bahasa Arab 3 memang best la. Tapi.. ada satu benda yang membuatkan diri ini tersentap bertingkek-tingkek bak hang! Boleh tak begitu? hoho..

Mana taknya.. Ustazah Khadijah tegur pasal Surah Al-Fatihah.. Beliau kata.. belajar Bahasa Arab ni bukan setakat belajar bahasa komunikasi dengan manusia.. Tetapi komunikasi dengan Allah.. *deep.cut my heart.and hurt.

Kita punyalah baca, hafal Surah-Al-fatihah.. Tapi, kita tahu tak nak menulis dengan betul? Apa maknanya?

Then, Ustazah suruh kami tulis Surah Al-Fatihah.. and the result is........ disappoint me.. T_T
Punyalah kita hafal surah ni dan baca atleast 17kali sehari dalam solat. Ingat dah bagus dah.. Dah expert dah. Rupa-rupanya bila menulis semula ayat suci Allah Surah pertama yang mengandungi 7 ayat ni memang tak sangka sebenarnya tahap kita kat mana. Ya Rabb ampuni aku.

Ya. Ustazah memang benar-benar menyedarkan diri ini.. Terima kasih Allah kerana mentakdirkan ustazah untuk menyedarkan diri yang banyak alpha.

Mari hayati Surah ini..


 Now, you can test by yourself. Write on a piece of paper without looking the Surah. Then, u check it by yourself. Selamat mencuba.. All the best!

p/s: pesanan dari penaja, lepaas ni nak cari calon pasangan hidup, boleh buat ujian bertulis. suruh depa tulis Surah Al-Fatihah.. dan kita akan tahu tahap mana depa. bukan nak memburukkan mana-mana pihak, tetapi for a better soulmate yang bagus komunikasi dengan Allah. Chill :)


No comments:

Post a Comment