Pages

Taiko belog

My photo
I don't want to make one big change, but millions of small changes. A journey of a thousand miles begins with a single step.

Friday, 29 March 2013

The FairyTales..

Hi and Assalamualaikum you all..

How do you expect kids to listen to their parents when...

* Tarzan lives half naked,
* Cinderella comes home at midnight,
* Pinocchio lies all the time,
* Aladdin is the king of thieves,
* Batman drives at 200 mph,
* Romeo and Juliet commit suicide out of love,
* Harry Potter uses witchcraft,
* Mickey and Minnie are more than just friends,
* Sleeping Beauty is lazy,
* Dumbo gets drunk and hallucinates,
* Scooby Doo gives nightmares,
* and Snow White lives with 7 guys.

We shouldn't be surprised when they misbehave, they get it from their storybooks and cartoons!

We should instead be teaching them stories like

♥ Prophet Muhammad (saw) and Khadija (ra)'s pure love,
♥ Prophet Muhammad (saw) and Aisha (ra)'s sweet acts of love,
♥ Abu Bakr (ra)'s loyalty and undying service for his master,
♥ Umar ibn Khatthab (ra)'s love for justice and tolerance,
♥ Uthman ibn Affan (ra)'s level of shyness and modesty,
♥ Ali ibn Abi-Talib (ra)'s show of courage and bravery,
♥ Khalid ibn Waleed (ra)'s desire of combating evil,
♥ Fatima bint Muhammad (ra)'s ;ove and respect to her father,
♥ Sallahuddin Al-Ayubi (ru)'s conquest of the promised land,
and much much more...

Above all, we should teach them about Allah (swt), Qur'an and the Sunnah!


So, stop put on them fairy tales dreaming!

Renung-renungkan.. selamat beramal.. 

fi amanillah people! :)

Thursday, 28 March 2013

Unexpected

Assalamualaikum..

Hi!

I never write in this blog about myself. So, here i wanna to share something about my study..

I am a student of Food Studies which is a part of community of Faculty of Food Science and Technology in UPM but I felt that I'm not a part of them.

WHY???

Name of my course is Food Studies, but I didn't feel that I had studied about food.. All the time, I felt that I am taking a management course. It is like I am a management student from FEP.. People always said I will be a Food specialist. I was sad when my friends ask me something about food and suddenly I can't answer that because of lack of knowledge about food. They didn't know the real condition and situation of my course.

It was very unexpected..

We are the first batch of Food Studies that need to take all subjects like engineering, microbiology, nutrition, management, marketing, statistic, chemistry and many more.. The syllabus was rearrange by Academic staff who are responsible for that.. It was shocked for our batch members. We were thought that we will learn the same as our senior of Food Studies.. They are learn about food service, enter the kitchen and cooking. It sound interesting.. But, what can we do.. This course not provide these kind of subject for us anymore.

by the way, for those who interesting with food service, don't worry.. our faculty have a new course which is Bachelor Science (Food Service Management). Please don't confuse with Bachelor Science (Food Studies). What is the different between these course and Bachelor of Food Science and Technology or known as Food Tech?

Bachelor Science (Food Service Management)- more to service food, hotel and hospitality
Bachelor Science (Food Studies)-more to management and marketing in food industry
Bachelor of Food Science and Technology-more to research and development of food product

I know almost everyone said Faculty of Food Science and Technology is one of the best faculty in Malaysia.. but one advise from me, you will hard to survive in the exam which mean, score A's on faculty's subjects. It is because our faculty have own way for grading us(students).

Although I'm not interest at this course at the beginning, i am try to accept it. It quite hard since I never learn about accounting before this. This time is the real learning. I learn something that I never know before this(accounting, management, economics , marketing, financial and all of that).

By the way, thanks to Allah for give me this opportunity to further my study and also get a new knowledge..

fi amanillah people! may have a great day!

p/s: May Allah ease my step in this way..

Tuesday, 26 March 2013

Muslimah itu.

Muslimah itu,
Terkadang gelak kuat tak henti-henti,
Terkadang juga minum berdiri,
Terkadang sebelum tidur terlupa baca doa dan ayat Kursi,
Terkadang pakai stoking mula dari kaki kiri,
Terkadang aci redah sarung kasut orang lain tanpa di sedari.

Muslimah itu,
Terkadang gembira sampai terlompat terkinja sambil senyum tayang gigi,
Terkadang air matanya menitis laju tak terperi,
Terkadang rasa lemah sampai tak mampu nak bangun-bangun lagi,
Terkadang rasa marah menguasai diri,
Sampai rasa nak lempang orang tu laju-laju without mercy.

Muslimah itu,
Adalah manusia biasa,
Yang tak lari dari segala bagai perasaan sebagai manusia,
Yang tak lari dari segala macam ujian dan pancaroba,
Yang tak lari dari perasaan lemah dan tak bermaya,
Yang tak lari dari buat khilaf salah dan dosa
Kerana apa?
Kerana dia juga manusia biasa.

Apa-apa pun,
Yang pastinya,
Muslimah itu,
Sentiasa bangkit bila terjatuh,
Sentiasa cuba gembirakan orang lain walau hatinya sendiri remuk,
Sentiasa cuba untuk improve diri,
Dari semasa ke semasa tanpa henti,
Walau terkadang dia tersungkur,
Itu bukan kerana dia lemah,
Tapi itu kerana dia cuba ambil masa untuk bangkit semula,
Jadi kuat dari sebelumnya,
Kerana dia berusaha,
Untuk menjadi bidadari dunia,
Dan juga di akhirat sana.
 
 
hasil nukilan sahabat saye.. me is copy paste it.. hehe..

Monday, 25 March 2013

Sembang Petang

Terasa jari jemari ini sangat aktif menari di papan kekunci semenjak dua menjak ini..
Ini adalah salah satu senaman tangan yang boleh diamalkan yee.. Saya juga telah didapati menjadi zombie hampir seminggu.. Dan padahnya hidung ni membekalkan mucus yang banyak sehingga memakan tisu dengan banyak. Oh, mungkin inikali rentetan daripada kepenatan menghadapi minggu2 yang hectic before ni..

Blog ini diwujudkan sekadar suka2.. bukan mahu mencari publisiti murahan mahupun mencipta diari online.. lagipun, saya tak minta sesiapa follow pun.. and sorry if this blog quite annoying.. walaupun begitu ku cuba sedaya mampu menyelit sedikit isi yang berguna.. saya hanya sekadar berkongsi cerita.. yang baik jadikan tauladan.. salah silap tolong tegur dan betulkan.. :)

 
gambar hiasan.
nice to meet you guys!

nota kaki: biarlah aku menjadi sang misteri.. biarlah aku menjadi aku.

Tema Kehidupan : Ujian

Assalamualaikum dan selamat sejahtera uollszz..

Pagi tadi masuk dalam kelas Asas keusahawanan dan mendengar lecturer memberi lecture kepada kami. isi-isi kata2 beliau ada memberi sedikit motivasi dan ransangan.. tapi kadang-kadang aku tidur je kat belakang tu.. ni namanya budak tak makan saman.. tak bermotivasi langsung.. tu lah dinamakan ujian untuk aku yang kena hadir ke kelas 8 pagi dan melawan ketiduran aku di dalam kelas.. akhirnya aku tewas. tersungkur di permukaan meja. dan ujian untuk lecturer, Dr kamel  juga sebab kena layan kerenah student macam aku ni.

Kata2nya yang dapat aku tangkap walaupun aku mahu tak mahu nak buka mata adalah Tema kehidupan kita adalah ujian.. dia cakap pun sebab this week minggu test. aku pun ngangguk2 je lah. padahal tersengguk.. Dr Kamel said, ujian ni lah kayu ukur kita untuk tahu di mana tahap pencapaian kita.

untuk menyokong kata2 beliau, saya ketengahkan hujah saya. CEH~
ujian itu perlu bagi mewarnai kehidupan kita.. tanpa ujian dull lah kehidupan kita.. dan sangat bosan.. serius beb! takde cabaran.. so, accept ujian as a challenges not a burden..

 

Ujian adalah tarbiyah dari Allah.. Adakah kita kan sabar ataupun sebaliknya..
Ujian itu makanan iman; ibrahnya luas tersusun mengikut aturan, terzahir dari dimensi pemikiran dan perbuatan.. 
Ujian tu satu anugerah dari Allah.. Allah sangat sayang kat kita.. Sebab Dia ingat kat kita nak bagi ujian.. Satu lagi, Allah nak kita merintih padaNya.. Kalau tak pada Dia, siapa lagi kan?

Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan. (Surah Al-Fatihah:5) 

Apa yang kita kena buat, yakin dan positif dengan Allah. 
Secara kasar atau kesatnya, kalau tak nak ujian, tak payah hidup.. Tapi, adakah macam tu yang kita nak?





By the way, apa-apa yang kita lakukan di jalan Allah, semoga mendapat mardhatillah.. Di jalan Allah memang penuh liku dan onak duri.. Masakan kita mahu merasakan kemanisan jika tidak melalui kepahitan.. Keep move forward kayh!

^_^


Monday, 18 March 2013

SMK BBST

Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Salak Tinggi..

Di sinilah tempat ku ditarbiyah..
Di sinilah tempat aku belajar bercinta..
Di sinilah aku belajar  berdikari..
Di sinilah aku dijaga selepas ibu bapa..
Di sini jugalah tempat aku bermain bersama kawan-kawan..
Di sinilah tempatnya..

I miss you so much!


Semalam..
Baru sahaja selesai program Beyond Gravity 2.0 untuk pelajar-pelajar asrama SMKBBST 2013. Aku sebagai mantan pelajar asrama ingin juga menyumbang sedikit keringat walaupun pada asalnya aku membatalkan niatku untuk mengikuti program tersebut. Namun, ku gagahkan jua mengikuti program tersebut tanpa mengkhabarkan kepada PC. Saje nak buat surprise..
Aku terasa tua apabila terpaksa memperkenalkan umurku kepada adik-adik tu. Umur dah boleh kahwin kot.. Macam tak percaya aku dah tua..
Aku hanya dapat mengikuti program tersebut dari hari Jumaat sehingga Sabtu tengahari. Tidak puas rasanya. Rasa sayu je hati meninggalkan perkarangan sekolah awal. Ku tabahkan jua kepulangan ku.. Ku harap suatu hari nanti, aku akan menyumbang sesuatu kepada sekolah ini lagi. Walaupun hanya sekecil zarah usahaku.

Semoga kita bersua lagi adik-adik dan kawan-kawan.. :')
Uhibbukum fillah abadan abada..

nota kaki: Me is crying after leave BBST.. hehe