Assalamualaikum..
Apa benda
yang masin ni?
Haha.. It just a short nonsense story..
One day,
saya follow my mak pergi jadi penanggah kat kenduri kampong sebelah. Actually,
saya ni nak cuba membina hubungan dengan orang memandangkan my dominant
personality sangat susah nak bercakap dengan orang. So, I push myself to do
that walaupun cuma makcik-makcik je. Never mind. Cuba bergaul dengan orang tua,
nanti senang nak tambat hati mak mertua? Eheh.. Ataupun tambat hati
makcik-makcik tu untuk jadi menantu depa.. *mengarut. Hoho.. Then, nak
dijadikan cerita, saya makan lauk kenduri kat situ lah kan. Rasa masin!! Yang peliknye, saya je yang rasa
lauk tu masin. Depa buat rilek ja.. Pastu ada makcik tu pun cakap, “kalau rasa
masin, tak lama lagi la nampaknya nak buat kenduri macam ni”. Saya
senyum-senyum kambing. *Alahai menyampah pulak. Dengan pantasnya mak membidas
“Biasanya kalau masak sendiri dan makan sendiri rasa masin lah”. Ok, mak
menghancurkan anganku.
That is the
first scene yang menggambarkan how I get know asal-usul pasal masin tu.
Ada satu
hari ni, masak telur dadar je pun. Tetiba rasa masin. Aih, teringat kata
orang-orang tua waktu kenduri haritu. *Flashback kejap. –Sila rujuk scene
first.
Keesokan
harinya, bila masak sup, beriye masukkan garam sikit-sikit biar tak rasa masin.
Betapa berhati-hatinya saya ni untuk mengelakkan kerasaan kemasinan terhadap
makanan air tanganku. Punyalah tawar hebeh . Penat tawar menawar,
akhirnya saya Berjaya mengelakkan kemasinan tersebut terjadi. Yeay! I did it!
Perfect!
Disebalik
kisah tersebut, actually I just wanna to tell that I not ready yet for BM.
That’s why saya begitu beriye nak mengelakkan benda tu. But, if will happen so,
I just obey the sunnatullah right?
Masam manis
masin dan pedas perkara biasa dalam makanan. Begitu juga kehidupan ini.
Tip: Garam antara pengikat kasih melalui makanan.
Tanpa garam, hilang seri makanan. Tawar. Kan? Kan?
P/s: sorry i thought I just wanna to write a very
short entry. But I didn’t. Haha. Sorry for this annoying entry and unproper language.
No comments:
Post a Comment