Pages

Taiko belog

My photo
I don't want to make one big change, but millions of small changes. A journey of a thousand miles begins with a single step.

Sunday, 19 February 2012

pakai selimut pun boleh.


Bismillahirrahmanirrahim

Asslamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Rasanya dah lama tak mencoret di dalam blog ni. Maaflah. Cuti-cuti kat rumah internet slow sikit. Almaklumlah cik single duduk kat kawasan pedalaman. 

Cik single nak habaq ni. Zaman dahulu kala waktu cik single sekolah menengah, do you want to know what is my first impression kat shawl? *xnk? Oke fine. Tarik selimut. Merajuk.

Cik single nak habaq gak. My first impression is ALAS MEJA! Hahaha. Seriously. Zaman sekolah dulu duduk hostel. So tak up to date sangat la. Lagipun cik single ni duduk pedalaman. So tak tau la perkembangan fesyen sangat. Then bila my roomie bring the shawl, I ask her. ‘ni alas meja ke?’ tak tau la dia sentap ke tak. Tapi memang kelakar.


ce teka. ni alas meja ke shawl? *gambar hiasan credit to mr g.

Dan masa tu punya lah berazam kononnya takkan pakai lah ‘alas meja’ tu. Guess what happen now? sekarang cik single pun pakai ‘alas meja’ tu. Tapi sekarang bukan style ‘alas meja’ je yang ade. Kain guni, selimut, kain langsir, dan macam2 lagi.

But.. but.. fesyen, fesyen jugak. Nak ber’alas meja’ tu jaga aurat jugak ye.. Jangan setakat pakai tudung or alas kepala je. Tapi aurat tak jaga.

Pakai tudung haram kalau tak tutup aurat (Ustaz Adzhar Idrus)

Memang pun. Nak tutup aurat tak pakai tudung pun takpe. Nak pakai tudung saji ke, selimut ke, guni ke, langsir ke, tuala ke. Suka hati kome la. Asal tutup aurat.

Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak darinya.
(An-nur :31)

wallahualam.

maassalamah.

uhibbuk fillah.


p/s: jom kita! xsalah kan berfesyen? asalkan kena pada tempatnya

No comments:

Post a Comment